Ex -Yu

Fajon: Pitanje je da li je srpski parlament legitiman

Fajon: Pitanje je da li je srpski parlament legitiman
Foto: Instagram/tanja.fajon | Fajon: Pitanje je da li je srpski parlament legitiman
Tanjug

Evroposlanica Tanja Fajon izjavila je da su raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi demokratije i da to u Srbiji nedostaje, kao i da je legitimitet parlamenta bez stvarne opozicije pod znakom pitanja.

Ona je to rekla u intervjuu za portal Nova.rs i ocijenila da je Srbija zabilježila očigledan pad u ključnim oblastima kao što su demokratija, sloboda medija, vladavina zakona i borba protiv korupcije.

Prema njenim riječima, nedavni protesti su pokazali da ljudi nisu zadovoljni trenutnim stanjem i da zahtevaju promjene, a jedan od glavnih problema ostaju nedostatak slobode medija i napadi na novinare.

"Pored protesta, važno je da nastavimo da unapređujemo i reformišemo političku kulturu u Srbiji. Tim pre što Narodna skupština ne predstavlja čitavo društvo, jer su opozicione stranke van parlamenta. Takođe, vlada je izgubila poverenje velikog dijela biračkog tijela, što pokazuje izlaznost manja od 50 odsto", smatra Fajon.

Fajonova je zaključila i da je u Srbiji nivo političkog dijaloga veoma kritičan i nizak, kao i u Sloveniji gdje, kako kaže, oštre riječi, direktne kritike, pa čak i govor mržnje koriste ne samo neki vidljivi članovi vladajuće stranke, već i sam premijer.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije