Ex -Yu

Firma čijim je gliserom na Krku ubijena mlada Austrijanka mora da plati odštetu

Firma čijim je gliserom na Krku ubijena mlada Austrijanka mora da plati odštetu
Foto: Facebook | Firma čijim je gliserom na Krku ubijena mlada Austrijanka mora da plati odštetu

RIJEKA - Prema nepravosnažnoj odluci Trgovačkog suda u Rijeci, porodica Verene Hajnc, koju je u jednoj od najstrašnijih nesreća na Jadranu usmrtio gliser Enzo dok je ronila sa ocem kod Krka u julu 2019. godine, trebalo bi da dobije odštetu u iznosu od više od 200.000 evra.

Suđenje Dinu Dokozi - Nikpalju, koji je kobnog dana upravljao gliserom, još nije okončano, prenio je Index.hr. 

On nije bio pod uticajem alkohola, a sa njim u gliseru je bio 19-godišnji suvozač.

Kako prenosi Telegram, Diteru Hajncu koji je pokušavao da spasi teško povređenu kćerku nepravosnažno je dosuđeno 87.597,05 evra odštete. 

Majka stradale djevojke dobiće, ako ova presuda postane pravosnažna, 53.089,12 evra, a braća i sestra 20-godišnjakinje prema ovoj presudi dobiće svako po 14.931,32 evra odštete. 

Prema nepravosnažnoj presudi, vozač glisera nije usporio iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači.  U jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu, koja je pred Malinskom ronila u društvu oca. 

Ona je zadobila povrede opasne po život od kojih je par sati kasnije preminula u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci. Odgovornost kompanije je utvrđena budući da je u nesreći učestvovao njen gliser. 

Izvjesno je da je do tragedije došlo jer vozač nije usporio prema pomorskim pravilima i nije uspio da na vrijeme uoči Verenu i njenog oca koji su ronili označeni crvenom bovom. 

Porodica je naknadno saznala i da gliser nije imao dozvolu za plovidbu jer na njemu nije bio obavljen redovni godišnji pregled.  Dozvola je istekla godinu ranije, a tek dan nakon nesreće ponovno je poslat na servis. 

U trenutku udesa nije ni smio da učestvuje u pomorskom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije