Ex -Yu

G7 odbila da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama

G7 odbila da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama
Foto: Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP | G7 odbila da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama

BERLIN - Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta odbila je danas zahtjev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, saopštio je njemački ministar energetike Robert Habek.

Nakon sastanka ministara energetike G7, Habek je rekao da su se svi ministri u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora, prenio je AP.

Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaće se na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahtjeve, rekao je njemački ministar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošle nedjelje je rekao da će Rusija tražiti isplatu u rubljama za gas koji se prodaje "neprijateljskim zemljama".

Ekonomisti su kazali da je ovaj potez izgleda osmišljen da pokuša da podrži rublju, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara, a zapadne zemlje odgovorile sveobuhvatnim sankcijama Moskvi.

Međutim, neki analitičari su izrazili sumnju da će to funkcionisati.

Na pitanje novinara da li bi Rusija mogla da smanji isporuke prirodnog gasa evropskim kupcima ako odbiju zahtjev za plaćanje u rubljama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u konferencijskom pozivu da očigledno neće isporučivati gas besplatno.

"U našoj situaciji teško da je moguće i izvodljivo baviti se dobrotvornim radom za Evropu", naglasio je Peskov.

Upitan šta će se dogoditi ako Rusija "zavrne slavine", njemački ministar energetike je rekao: "Spremni smo za sve scenarije".

"Putinov zahtjev da se ugovori konvertuju u rublje (znači) da je satjeran uza zid, inače ne bi postavljao taj zahtjev", rekao je Habek i dodao da su Rusiji potrebne rublje za finansiranje rata, plaćanje trupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije