Ex -Yu

Godišnjica masovnog ubistva u "Ribnikaru": Sjećanje na dan kada je sve stalo

Godišnjica masovnog ubistva u "Ribnikaru": Sjećanje na dan kada je sve stalo
Foto: Tanjug / Arhiva | Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar": Sjećanje na dan kada je sve stalo

BEOGRAD - Na današnji dan prije godinu dana u OŠ. "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K.K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu K. K. pucao je iz pištolja na obezbjeđenje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mjesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, dok je još jedna teško ranjena djevojčica kasnije podlegla povredama. Malojletnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su njegovi roditelji.

Vijest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda proširila se brzo i uznemirila sve građane Srbije. Roditelji, prijatelji djece koja idi u ovu školu počeli su da se okupljaju ispred ulaza ne bi li saznali nešto o svojoj djeci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. maja tragičnu vijest da im je dijete ubijeno.

Ulaz škole u narednim danima postao je mjesto okupljanja gdje su građani odavali poštu stradalima, palili svijeće, donosili cvijeće, igračke i ostavljali poruke za ubijene.

Mediji u regionu i svijetu prekidali su programe i izvještavali o ovom događaju.

Društvo je bilo u stanju šoka, a onda se naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gdje su takođe izgubljeni mladi životi.

Školska godina ranije je završena, a početak nove bio je u znaku sjećanja na ubijenu djecu.

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva O. Š. "Vladislav Ribnikar" objavila je na svom sajtu "In memoriam" posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbjeđenja.

“Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspeli da ispunimo dato obećanje...", navodi se, između ostalog, na sajtu škole.

Povodom godišnjice masovnog ubistva organizovan je program "Buđenje", koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije u znak sjećanja na žrtve.

U svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja biće organizovana Nedelja sećanja, podsjeća RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije