Ex -Yu

Grlić Radman: I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata

Grlić Radman: I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata
Foto: Fena/Arhiva | Grlić Radman: I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata

BRISEL - Hrvatski ministar spoljnjih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Briselu da će i Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su već učinile brojne članice EU i NATO.

"To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ukrajinskih krajeva", rekao je Grlić Radman dolazeći na sastanak ministara spoljnjih poslova država članica NATO.

Istakao je da to "snažno podsjeća na tragične događaje od prije više od 30 godina u Vukovaru, njegovu herojsku obranu i žrtve".

Niz država članica NATO i EU odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvještaja o otkriću masovnih grobnica i ubistava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Ministri spoljnjih poslova 30 država članica NATO-a razgovarali su u srijedu naveče i u četvrtak o daljnjoj pomoći Ukrajini.

U četvrtak će im se pridružiti ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba koji će ih izvijestiti o posljednjem razvoju događaja, uključujući i o pregovorima između Kijeva i Moskve.

Na sastanku će takođe učestvaovati i Finska, Švedska, Gruzija i Evropska unija, kao i partneri azijsko-pacifičkog područja Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Na sastanku će se razgovarati i o novom Strateškom konceptu, koji bi trebao biti usvojen na samitu Saveza krajem juna u Madridu.

"Pripremamo novi Strateški koncept kako bi Savez mogao odgovoriti na sve oblike prijetnji, kako bi bio učinkovitiji i što jači", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da se u tom dokumentu zadržava politika proširenja, tzv. politika otvorenih vrata, ističući da se Hrvatska zauzima za uključivane zemalja zapadnog Balkana u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije