Ex -Yu

Grlić Radman: Svaka članica EU mora Ukrajini poslati oružje

Grlić Radman: Svaka članica EU mora Ukrajini poslati oružje
Foto: Tanjug/Arhiva | Grlić Radman: Svaka članica EU mora Ukrajini poslati oružje

​Ukrajina je danas bila glavna tema sastanka Savjeta za spoljne poslove EU, s posebnim naglaskom na pomoć u oružje koje joj je potrebno u borbi za oslobađanje svoje teritorije, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, istaknuvši da se u to moraju uključiti sve članice.

Šef hrvatske diplomatije učestvovao je u Bruxellesu na sastanku Savjeta za spoljne poslove EU te na Evropskom humanitarnom forumu, kao i Šuman forumu za sigurnost i obranu.

"Ukrajina je najvažnija tema, koja opterećuje ne samo EU već i cijelu demokratsku međunarodnu zajednicu. Razgovarali smo kako još više uputiti i stvoriti pretpostavke za još snažniju pomoć Ukrajini", rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka.

Smatra da se svih 27 zemalja članica evropskog bloka mora snažno uključiti u pomoć Kijevu, dodavši da se videovezom sastanku pridružio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je zatražio pomoć u naoružanju i streljivu, prenosi Index. 

"Sve zemlje se moraju snažno uključiti i, sukladno vlastitim zalihama i kapacitetima, pomoći Ukrajini u pravednoj borbi za slobodu i oslobađanje teritorija", rekao je Grlić Radman.

Kazao je da se paralelno sa sastankom Savjeta za vanjske poslove EU odvijala i donatorska konferencija za Tursku i Siriju i podsjetio da je Hrvatska do sada za Tursku izdvojila 5.5 miliona evra, a 600.000 evra za Siriju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije