Ex -Yu

Hiljadu studenata primalo duple stipendije

Hiljadu studenata primalo duple stipendije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hiljadu studenata primalo duple stipendije

BEOGRAD - Srbija sa dvije milijarde dinara godišnje stipendira više od 11.000 studenata, a državna revizorska institucija utvrdila je da se zbog nedostatka u sistemu stipendiranja neki dobijaju duple stipendije.

Zbog toga se, kako pišu beogradski mediji, propušta prilika da stipendije dobiju više studenata.

DRI je u predstavljenoj reviziji svrsishodnosti stipendiranja utvrdila da treba spriječiti pojavu da studenti primaju više stipendija iz budžeta, što je inače nedozvoljeno, piše RTS.

Konstatovano je da je nakon studentskih, oko 1.000 studenata godišnje primalo i stipendiju za mlade talente, te da je oko devet odsto korisnika stipendija za izuzetno nadarene primalo i stipendiju za mlade talente.

"Duplog stipendiranja, da jedan student prima dve stipendije iz državnog budžeta ima. Istraživali smo državne stipendije, a ima i drugih stipendija lokalnog nivoa", rekao je u izjavi za Tanjug predsjednik DRI Duško Pejović.

Ukazao je da i pored velikog iznosa i tolikog broja stipendiranih nema izvještavanja.

"Nedostaje šta se dogodi sa studentima koji su dobili stipendiju. Da li imaju obavezu i kakvu, i da li izveštavaju i da li neko prati realizaciju. Utvrdili da tu ima dosta propusta, i elemenata za poboljšanje", rekao je Pejović.

DRI je preporuke uputio Ministarstvu prosvkete i ministarstvu nadležnom za stipendiranje nadarenih a Pejović kaže da bi njihovom primjenom bila omogućena sredstva i za nove stipendije drugim studentima, te više stipendiranja za oblast od prioriteta za državu, kao i da bi došlo do racionalnijeg korišćenja budžetskih sredstava.

Pejović je zaključio da je DRI utvrdila da ima dosta prostora i načina da se po ovom pitanju daju bolji odgovori na načine stipendiranja, kriterijume, uvažavanje društveno osjetljivih grupa, te prioriteta države.

DRI se, takođe, bavi svrsishodnošću poslovanja u prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja u školama pa su preporuke poslate Ministarstvu prosvjete i školama.

"Naš nalaz je usmjeren prema Ministarstvu prosvete, da povede više računa o upućivanju smernica prema školama, koje su obveznici i nosioci aktivnosti u prevenciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja", rekao je Pejović.

Dodao je da su preporuke upućene i školama, a revidirano je bilo postupanje po vršnjačkom nasilju u beogradskim školama, osnovnoj "Mihailo Petrović Alas" i medicinskoj, te osnovnoj školi "Sveti Sava" u Gornjem Milanovcu i srednjoj ekonomskoj u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije