Ex -Yu

Hrvatska vlada zamrzla cijene goriva, osim na pumpama na auto-putu

Hrvatska vlada zamrzla cijene goriva, osim na pumpama na auto-putu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL | Hrvatska vlada zamrzla cijene goriva, osim na pumpama na auto-putu
Tanjug

ZAGREB - Hrvatska vlada odlučila je danas da zamrzne cijene goriva na svim benzinskim pumpama, osim na auto-putevima, na sadašnjem nivou, pa će tako evrodizel koštati 13,08 kuna, benzin 13,50, a plavi dizel 9,45 kuna po litru (jedan evro vrijedi oko 7,5 kuna).

Na auto-putevima cijene evrodizela će rasti i sada iznos 13,57 kuna, za evrosuper 95, 14,06 kuna.

Odluka o cijeni goriva donesena je na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade, a premijer Andrej Plenković je u obrraćanju medijima rekao da će ove cijene biti primjenjivane od sutra, a važiće dvije sedmice.

Uredba se, dodao je, ne odnosi na premium goriva.

"Od početka ovog snažnijeg rasta cijena reagovali smo već nekoliko puta, a ukoliko bude potrebe reagovaćetom i dalje. S obzirom na dosadašnje uštede šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio udar na standard građana", poručio je Plenković na vladinom Twitter nalogu.

"Da nije bilo svih vladinih mjera, cijena dizela bila bi 16,64 kune, benzin 15,95, plavi dizel 11,83", rekao je. Dodao je da su "zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim mjerama cijene benzina niže za 2,45 kuna, dizela 3,56 kuna, a plavog dizela za 2,38 kuna po litru".

Precizirao je da će od sutra jedino rasti cijene evrosupera 95 i evrodizela na auto-putevima.

"Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera doprinosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu", rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da Vlada ovim mjerama utiče na smanjenje inflacije.

"Vlada može smanjiti poreze, ograničiti dažbine, formirati cijene, ali ne može sve. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Podsjećemo, mjere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama", rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije