Ex -Yu

Istraga zbog šverca migranata iz BiH u Hrvatsku

Istraga zbog šverca migranata iz BiH u Hrvatsku
Foto: N.N. | Istraga zbog šverca mgiranata iz BiH u Hrvatsku
Srna

ZAGREB - Osam hrvatskih i jedan državljanin Srbije osumnjičeni su da su u dogovoru s nepoznatom osobom iz Turske prebacivali migrante iz BiH u Hrvatsku da bi dalje mogli da putuju u zemlje zapadne Evrope.

Oni su osumnjičeni su se zajedno s nekoliko osoba iz BiH udružili da bi omogućili migrantima da uz plaćanje novčane naknade nezakonito uđu na teritoriju Hrvatske pa dalje u druge zapadnoevropske zemlje, saopštila je vukovarsko-sremska policija.

Državno tužilaštvo Hrvatske je objavilo da su se se dogovorili s nepoznatom osobom iz Turske da veći broj stranaca prebace iz BiH u Hrvatsku za 400 evra po osobi. Pretpostavlja se da su u 25 navrata prevozili osobe, najmanje njih 100.

Iz vukovarsko-sremske policijske uprave su naveli da je završena kriminalistička istraga nad osmoro hrvatskih državljana starosti od 18 do 62 godine i jedim pedesetogodišnjim državljaninom Srbije.

Utvrđeno je da su osumnjičene osobe od maja do septembra ove godine, u najmanje 25 navrata, omogućili stranim državljanima da nezakonito uđu, izađu, borave ili se kreću u Hrvatskoj, te uđu na teritoriju druge države članice EU i na taj način nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 100 stranih državljana za šta su primili unaprijed dogovorenu novčanu naknadu.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala predložila je istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku da odredi istražni zatvor četvorici osumnjičenih.

Na području Vukovarsko-sremske županije i grada Zagreba juče je uhapšeno pet hrvatskih državljan, dvije osobe su već u istražnom zatvoru, a za dvije se traga. Pretresom je pronađeno nekoliko mobilnih telefona i gotovina u iznosu od 78.650 evra, 6.000 kuna i 1.710 KM, što približno iznosi oko 602.000 kuna.

Na području Brčkog juče su uhapšena dva lica i pronađeno je 12 migranata tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi. Pretresene su tri lokacije na području distrikta u okviru akcije sprečavanja krijumčarenja migranata preko BiH u Hrvatsku i dalje u zemlje EU.

Prilikom hapšenja lica čiji su inicijali S.Đ. (31) i M.I. (20), oba iz Brčkog, privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korišćena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, saopšteno je juče iz Policije Brčko distrikta.

Potražuje se jedno lice sa područja BiH, kao član ove organizovane kriminalne grupe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije