Ex -Yu

Izbo dvoje djece i skoro ih ubio, povećana mu kazna zatvora

Izbo dvoje djece i skoro ih ubio, povećana mu kazna zatvora
Foto: Pixnio | Izbo dvoje djece i skoro ih ubio, povećana mu kazna zatvora

OSIJEK - Visoki kazneni sud (VKS) povisio je s 12 na 15 godina zatvorsku kaznu Dominiku Š. (51) koji je proglašen krivim za dva pokušaja teškog ubistva dvoje djece u Dardi i Mecu u avgustu 2020. godine.

Žalbeni sud je, navodeći samo inicijale osuđenika, izvijestio da je prihvatio žalbu državnog tužioca i poništio prvostepenu presudu osječkog Županijskog suda kojom je Dominik Š. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina.

Za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubistva visoki sud je utvrdio pojedinačne kazne zatvora od osam godina te osudio Dominika Š. na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Žalbeni sud smatra da su ranije izrečene pojedinačne kazne zatvora za svaki pokušaja ubistva preblage, kao i prethodno izrečena jedinstvena kazna zatvora.

VKS dodaje kako je pravilno cijenjena olakšavajuća okolnost da su kaznena djela ostala u pokušaju te smanjena uračunljivost optuženika. Ali prvostepeni sud je, ističe VKS, propustio utvrditi otežavajuće okolnosti na strani počinioca, a to je način postupanja.

Žalbeni sud objašnjava da je Dominik Š. napao dvoje djece revoltiran zbog radnji radnika HEP-a, sve u namjeri da ubije nedužnu i ranjivu djecu, koja su mu se našla na putu. "Svojim radnjama je počinio nemjerljivu težu i veću nepravdu, pritom zadavši žrtvama teške tjelesne povrede i prišavši im podmuklo s leđa usred dana, srušio ih na tlo u višestruko ih ubadao metalnim predmetom u predjelu glave, leđa i ruku", stoji u saopštenju suda.

VKS ocjenjuje da je osuđenik takvim radnjama iskazao bešćutnost i upornost te da takvo ponašanje zahtjeva strože kažnjavanje uprkos postojanju olakšavajućih okolnosti. Sud dodaje da su djeca, prema sprovedenom vještačenju, najvjerovatnije izbjegavala povređivanje izmičući se od napadača i smanjujući intenzitet zamaha osuđenika. Iz tog razloga je spriječeno teže povređivanje i za život opasne povrede, kao i smrtni ishod.

"Napad usred dana s leđa od strane odrasle osobe koja je uz to i puno jača od njih, izazvalo je kod djece osjećaj prestrašenosti i bespomoćnosti te su bila prepuštena sama sebi kako bi se i odbranila. Sve ovo uticalo je na njihovo psihičko zdravlje", navodi VKS.

Dominik Š. je sredinom avgusta 2020. ispred prodavnice u Dardi napao 11-godišnjeg dječaka kojem je, držeći ga za vrat, zadao 13 ubodnih rana na glavi i 18 ubodnih rana na leđima. Potom je u susjednom naselju Mece prišao 11-godišnjoj djevojčici koju je srušio u obližnji kanal i zadao joj višestruke ubodne rane na glavi, četiri ubodne rane na leđima i druge teške tjelesne povrede.

Osuđenik se i nadalje nalazi u istražnom zatvoru, a izrečena mu je i sigurnosna mjera oabveznog psihijatrijskog liječenja koja će se izvršavati u zatvorskom sistemu, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije