Ex -Yu

Janša o otcjepljenju Slovenije: Uloga vojske bila ključna

Janša o otcjepljenju Slovenije: Uloga vojske bila ključna
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Janša o otcjepljenju Slovenije prije 30 godina: Uloga vojske bila ključna

LJUBLJANA - Tokom ceremonije kojom je obilježena 30-godišnjica od donošenja zakona o vojnoj obavezi u Sloveniji, premijer Janez Janša je istakao da je uloga oružanih snaga Slovenije bila ključna za sticanje slovenačke nezavisnosti.

Zakon o vojnoj obavezi je donesen nakon gotovo šestomjesečnih rasprava u vladi i u parlamentu i uprkos velikom protivljenju opozicije, podsjetio je Janša na ceremoniji u nacionalnom savjetu, gornjem domu parlamenta Slovenije, prenosi STA.

On je naglasio da ništa što se dogodilo u posljednjih 30 godina ne može da umanji značaj uloge koju je odigrala slovenačka armija u procesu sticanja nezavisnosti od SFRJ.

"Da nismo imali slovenačke oružane snage kada smo proglasili nezavisnost, naša deklaracija bi bila operetska predstava", rekao je Janša.

On je dodao da je uvjeren da je tek kada su Slovenci pokazali da su "spremni da brane sebe" položen ispit zrelosti za nezavisnost i načinjen ključni korak u procesu međunarodnog priznanja Slovenije kao nezavisne države.

"Istorija nas je naučila na surov način da ćemo ukoliko previše zaboravimo na oružje, ubrzo ostati bez maslaca. To smo, tokom turbulentne istorije naučili na teži način", rekao je Janša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije