Ex -Yu

Kako žive Srbi na Kosovu mjesec dana poslije ukidanja dinara

Kako žive Srbi na Kosovu mjesec dana poslije ukidanja dinara
Foto: Tanjug | Kako žive Srbi na Kosovu mjesec dana poslije ukidanja dinara

KOSOVSKA MITROVICA - Zbog zabrane dinara na Kosovu i Metohiji ugrožen je rad KBC Kosovska Mitrovica, a ponestaje i hrane za pacijente. Najugroženiji su penzioneri i primaoci socijalne pomoći. Priština je zabranila dinar prije mjesec dana.

U nezavršenoj kući u Gračanici živi Ljiljana Kučaj, sa ćerkom i četvorogodišnjom unukom. Žive od jedne penzije i jedne socijalne pomoći. Od prije mjesec dana, po taj novac moraju u Centralnu Srbiju. A to im se, kažu, ne isplati, prenosi RTS.

"Da li se isplati za pet hiljada dati za put tamo i ovamo, to se ne isplati uopšte. Za tu penziju sam radila. Imam 33 godine staža. U penziju sam otišla sa 13.400 dinara, sad je penzija povećana skoro duplo, ali to ništa ne vredi kad ne može da se podigne", priča Ljiljana Kučaj iz Gračanice.

"Krpimo se od onog što sam nekako uspela da sačuvam od ranijih pomoći. Koliko tu može da se sačuva, samo ja znam. Sve košta, sve je i poskupelo, a dete raste i traži svoje", kaže Suzana Kučaj iz Gračanice.

Odluka prištinske centralne banke da zabrani upotrebu dinara, ugrožava i rad KBC Kosovska Mitrovica, koji raspolaže sa 500 kreveta za pacijente, ponavljaju čelnici ustanove.

Zaposleni su bez mogućnosti da podignu primanja, saniteti su blizu da ostanu bez goriva, bolnica bez grijajanja, a pacijenti bez hrane - jer se sve to plaća u dinarima.

"Ovde smo opstruirani na dva načina jer postoji nekakva zabrana koju mi nismo videli u pisanoj formi, a to je zabrana uvoza hrane iz Srbije. Naši nabavljači nisu u mogućnosti da nabavljaju hranu koja je propisana tenderskom dokumentacijom. Drugi način je što mi ne možemo da platimo tu hranu u dinarima i oni su problemu, a samim tim i bolesnici", rekao je Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

U najvećem problemu potencijalno su dijabetičari, operisani pacijenti i oboljeli od malignih bolesti. Zbog toga je kolegijum bolnice apelovao na međunarodnu zajednicu i sve političke činioce koji, kako kažu, mogu da utiču na Prištinu da odloži odluku o ukidanju srpske valute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije