Ex -Yu

Kancelarija za KiM: Međunarodne snage da spriječe nasilje

Kancelarija za KiM: Međunarodne snage da spriječe nasilje
Foto: Tanjug/Arhiva | Kancelarija za KiM: Međunarodne snage da spriječe nasilje

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je danas napad na devetnaestogodišnjeg Srbina u Gračanici i zatražila od Prištine da prestane sa antisrpskom retorikom jer time inspiriše napade, a od međunarodnih snaga da reaguju kako se nasilje ne bi ponovilo.

Iz Kancelarije ocjenjuju da je najnoviji incident albanskih izgrednika posljedica neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mjesecima vode politički lideri u Prištini.

"Samo par dana ranije na severu Kosovske Mitrovice dvojica srpskih mladića napadnuta su flašama, bez ikakvog povoda, dok su sedela u kafiću, a napadači su uzvikivali psovke na albanskom jeziku", podsjeća se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da je evidentno da, kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji.

Ističe se da su, nakon napada na pravoslavne vjerske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju sada izložena i srpska djeca na Kosovu i Metohiji.

"Zato tražimo od predstavnika međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod, da najozbiljnije shvate ove sve učestalije incidente i preduzmu sve mere kako se oni ne bi više ponavljali", navode iz Kancelarije.

Devetnaestogodišnjeg Srbina iz Gračanice pretukla su trojica albanskih mladića ispred Centra građanske energije u ovom mjestu. Mladić je napadnut dok je šetao sa djevojkom i sestrom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije