Ex -Yu

Kisić Tepavčević: Nesumnjivo nam je uspeh na dohvat ruke

Kisić Tepavčević: Nesumnjivo nam je uspeh na dohvat ruke
Foto: Tanjug | Kisić Tepavčević: Nesumnjivo nam je uspeh na dohvat ruke

BEOGRAD - U Srbiji je mnogo povoljnija epidemiološka situaciju i bilježi se pad učestalosti oboljevanja, tako da su praktično od danas mogući stručni skupovi u zatvorenim prostorijama do 100 učesnika, uz poštovanje svih epidemioloških mjera - razmak između učesnika od najmanje dva metra i našenje maski, uz često provetravanje prostorija.

To je za RTS rekla ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i članica Kriznog štaba ove zemlje Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će za frizere biti manje rigorozne mjere nego za neke druge zatvorene prostorije, a koje u frizerskim salonima sada podrazumijevajuju minimum četiri kvadratna metra po osobi koja je prisutna u prostoru, umjesto dosadašnjih devet kvadratnih metara.

Na pitanje koliko su blizu organizovanju svadba, koncerata, festivala i matura, s obzirom na najave Kriznog štaba takve mogućnosti od 21. juna uz ispunjenje određenih uslova, Kisić Tepavčević kaže da to zavisi isključivo od građana i navodi da ukoliko se nastavi ovakav trend vakcinacijeu Srbiji, to će se sigurno odraziti na dalji pad učestalosti oboljevanja.

"Povećanje obuhvata vakcinacijom, posledično smanjenje učestalosti obolevanja će nas sigurno dovesti do toga da već u toku narednog meseca možemo ponovo da uživamo i u takvoj vrsti okupljanja", rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje koliko je blizu kolektivni imunitet, ministarka je navela da što je veći stepen kolektivnog imuniteta, to je nepovoljnija sredina za virus i manja je vjerovatnoća da pronađe osobu koja je osjetljiva.

Procjenjuje se, kaže, na osnovu dosadašnjih istraživanja, da je taj stepen kolektivnog imunitet između 65 i 70 odsto.

"Što je viši stepen kolektivnog imuniteta to je nepovoljnija sredina za virus i praktično kada bismo se vakcinisali svi mi koji možemo da primimo vakcinu, to bi bilo toliko nepovoljno za virus da ne bi imao gde da opstane i on bi nestao", rekla je Kisić Tepavčević.

Navela je da je na građanima da iskoriste priliku što su vakcine dostupne i na dohvat ruke i da se vakcinišu jer, kaže, svako predstavlja neophodnu kariku u borbi protiv virusa.

Kisić Tepavčević je rekla da je procenat vakcinacije različit u različitim dijelovima Srbije, da se u Beogradu približava na oko 50 odsto vakcinisanih, a da je među najstarijom populacijom u glavnom gradu i oko 80 odsto.

"Nesumnjivo nam je uspeh na dohvat ruke", poručila je Kisić Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije