Ex -Yu

Ko su crnogorske komite, kojih se svi odriču

Ko su crnogorske komite, kojih se svi odriču
Foto: Screenshot | Ko su crnogorske komite, kojih se svi odriču

BEOGRAD - Patriotsko-komitski savez Crne Gore i navodna grupa građana "Crnogorsko proljeće" za danas su najavili nove antivladine proteste, kojima zahtijevaju ostavku premijera Zdravka Krivokapića, zbog najavljenog usvajanja odluke o kriterijumima za sticanje državljanstva prijemom i izmjene Zakona o prebivalištu.

Ko su zapravo crnogorske komite, čiji protesti su tokom posljednjih pet dana podigli tenzije u ionako rovitoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, a kojih se svi odriču.

Najuticajnija opoziciona DPS Mila Ðukanovića tvrdi da ta partija ne organizuje proteste komita, već za to optužuju Krivokapića.

Patriotsko-komitski savez formiran je polovinom prošle godine, neposredno nakon što je na avgustovskim parlamentarnim izborima DPS Mila Ðukanovića izgubio vlast nakon 30 godina.

Na čelu komita je Tatjana Knežević Perišić, Nikšićanka, koja je diplomirala politikologiju u Beogradu i u crnogorskoj javnosti je poznata kao veliki borac za crnogorski identitet i protiv svega što je srpsko.

Po osnivanju su se predstavili kao "nova politička snaga Crne Gore", koja će se zalagati za evropsku i građansku državu, ali i, kako su naveli, "za pravo crnogorskog naroda da u svojoj državi slobodno razvija svoj identitet, kulturu i vjeru".

U tada usvojenoj deklaraciju pozvali su sve patriote i sve crnogorske subjekte na formiranje "crnogorskog bloka, kojim bi se oduprli namjerama nove parlamentarne većine".

Na jučerašnjim protestima komitama se pridružila i navodna grupa građana "Crnogorsko proljeće".

"Crnogorsko proljeće" je Facebook grupa koju vodi Nikšićanin Žarko Dragićević.

Inače, Dragićević, književnik i publicista, je nekada bio član Glavnog odbora SDP-a, a u februaru 2008. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 60 dana zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kada je policajca udario nogom u glavu.

Zbog izbjegavanja služenja zatvorske kazne, navodno zbog zdravstvenog stanja, sud je za njim raspisao potjernicu.

U autorskom tekstu za podgorički portal Anaitika, Dragićević je, izeđu ostalog, napisao da je "teror srpskog nacionalizma u regionu, izmanipulisanim srpskim manjinama u drugim državama, postao ideologija vlasti i opozicije u Srbiji, a probuđeni nacionalizmi u regionu su uzrokovani odraz otpora poretku koji nasilno pokušava da sopstveni državni teritorijalni integritet poistovjeti s enklavama srpskih manjina u susjednim zemljama, a potom u krajnjem cilju da proširi granice države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije