Ex -Yu

Koji su zaključci Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Koji su zaključci Savjeta za nacionalnu bezbjednost
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC | Koji su zaključci Savjeta za nacionalnu bezbjednost

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je nakon današnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zaključke koji se tiču daljih poteza Srbije nakon jučerašnje akcije Rosu na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Vučić je istakao da su na sjednici Savjeta razgovarali o situaciji na KiM, a posebno poslije, kako je rekao, kriminalne akcije prištinskog režima i šestog po redu upada na sjeveru KiM uz korišćenje oklopnih transportera, dugih cijevi, maltretiranje lokalnog stanovništva, neobavještavanje gradonačelnika četiri opštine donijeti zaključci, utvrđeni prijedlozi i uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Zaključci Savjeta su: da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na KiM, da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane.

Zaključeno je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama.

Istakao je da su na Sjednici analizirali i stanje odbrambenih kapaciteta Srbije, stanje u Vojsci i MUP-u, ali i sagledavali šta je neophodno da se u narednom periodu učini kako bi ti kapaciteti bili osnaženi i kako bi Srbija mogla što snažnije da djeluje u odvraćaju agresora ili prijetnji terotističkih napada.

"Zadovoljan sam stanjem i borbene gotovosti, moralom, motivisanošću ljudi da unapređuje naše kapacitete, ali i onim što nas čeka, značajnije opremanje i naoružavanje naše vojske i policije", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije