Ex -Yu

Komemoracija u Jasenovcu, ipak, u sjenci politike

Komemoracija u Jasenovcu, ipak, u sjenci politike
Foto: Tanjug/AP/TOMISLAV PAVLEK | Komemoracija u Jasenovcu, ipak, u sjenci politike

JASENOVAC - U Spomen-parku Jasenovac danas je obilježena 76. godišnjica proboja posljednjih zatočenika iz tog ustaškog logora, a pošto su vijencima i cvijećem, odvojeno položili predsjednik, premijer, predsjednik parlamenta i predstavnici naroda žrtava i antifašista.

Obilježevanje jasenovačkog proboja je ove godine proteklo u sjenci neuspješne kohabitacije u Hrvatskoj, ali i nezadovoljstva predstavnika naroda žrtava zbog nedefinisanog državnog stava o zabrani ustaših simbola i pokliča.

Vijenac je najprije položio premijer Andrej Plenković sa predstavnicima Vlade, a potom i predsjednik parlamenta Gordan Jandroković.

Predsjednik Zoran Milanović je vijenac položio s nekadašnjim šefovima hrvatske države i posljednjim predsjedavajućim predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem, nekadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem i nekada premijerkom Jadrankom Kosor.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od Plenkovićeve milostinje. Prema riječima Milanovića, "jedna strana pretjeruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi" i dodao da si time čini šteta, kako je naveo, istini i srpskom narodu.

"Gledamo sad i filmove u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na 'Daru iz Jasenovca', koji je neuvjerljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mjestom", rekao je Milanović.

Dodao je da on nije donio vijenac, već se, kaže, opredijelio za ružu i kamen zbog toga što vijenci brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta.

"Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bijes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista", kazao je Milanović.

Plenković nije želoo da govori ponovo o tome zašto državni vrh nije položio zajednički vokenac, ali je rekao da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je aktuelna vlada protiv upotrebe ustaških simbola.

Plenković je rekao i da su, što se izmjene Krivičnog zakona tiče, ustaški simboli već zabranjeni i da je sada samo pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

"Ta tema je dugo sa nama. Svako ko zna nešto o našoj istoriji, o logoru Jasenovac, ko razumije što ti simboli znače za pripadnike jevrejskog naroda, pripadnike Srba, Roma, antifašista, razumiju da to nisu nazivlja koja treba koristiti", naveo je Plenković, prenijela je Hina.

Razgovor o potpunoj zabrani ustaškog pokliča "za dom spremni" će, kazao je premijer, biti nastavljeni, kao i da je stav Vlade jasan i čvrst kada su u pitanju osuda zločina i nekorišćenje takvih simbola.

Rekao je da se ne slaže s predstavnikom Jevreja u Hrvatskoj po tom pitanju nije dovoljno učinilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije