Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kon: Nema razloga za zatvaranje škola, situacija pod kontrolom

Kon: Nema razloga za zatvaranje škola, situacija pod kontrolom
Foto: Tanjug | Kon: Nema razloga za zatvaranje škola, situacija pod kontrolom
Tanjug

Od početka školske godine u 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno je 16 slučajeva zaraze virusom korona, a epidemiolog i član Kriznog štaba u Srbiji Predrag Kon kaže da situacija nije zabrinjavajuća, da se sve drži pod kontrolom i da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju.

Kon za Tanjug kaže da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na virus korona, dok je u osnovnim školama uglavnom riječ o pojedinačnim slučajevima.

''U jednoj školi imamo slučaj brata i sestre, jedno dete je zaraženo, a drugo je zbog toga u kućnoj izolaciji. U drugoj školi je moguće da je došlo do prenošenja u okviru same grupe gde je dvoje zaraženih učenika, dok su u ostalim školama pojedinačni slučajevi'', rekao je Kon.

Napominje da je cilj da se spriječi prenošenje virusa i otkriju oboljeli sa najblažim tegobama i upozorava na to da dolazi period sezonskih respiratornih infekcija kada se blage forme kovida-19 neće gotovo ni razlikovati od drugih respiratornih oboljenja.

''Zato svako dete koje ima bilo kakve respiratorne tegobe ili znake infekcije treba da ostane kod kuće, a roditelji treba da se ponašaju kao da je u pitanju kovid'', navodi Kon.

Upitan da li je poslije dvije nedjelje škole zadovoljan rezultatima koje daju mjere, Kon kaže da bi bio zadovoljan da virusa uopšte nema, ali da je sadašnja situacija prihvatljiva.

Mišljenja je da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju i napominje da je sistem napravljen tako da je svaka grupa jedinica za praćenje i da to funkcioniše.

''Ali, ako se grupe budu slale na online nastavu i to dostigne procenat koji ograničava normalno funkcinisanje, sigurno će se reagovati. Očekujem da će pre svega reagovati Ministarstvo prosvete, jer smo mi kao zdravstveni sistem nadzora sve obezbedili da škole, kao kolektovi u kojima je najveća mogućnost prenošenja, ipak ne budu toliko rizična mesta'', napominje Kon.

Primjećuje da na društvenim mrežama mnogi komentarišu da nastavu u školama treba obustaviti i potpuno preći na online, ali smatra da duboko griješe i da nema ničeg boljeg od direktne komunikacije i učenja.

''Ovo će još trajati, neka niko ne misli da će se brzo završiti, trajaće možda i godinama, iako ne u ovom intenzitetu. Kada se pojavi vakcina, ona će dati svoje koristi, ali ne može se očekivati da će od vakcine to prestati'', naglašava Kon.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije