Ex -Yu

Kurti: Formiranje ZSO-a na Kosovu nije moguće

Kurti: Formiranje ZSO-a na Kosovu nije moguće
Foto: Twitter / Printscreen | Kurti: Formiranje ZSO-a na Kosovu nije moguće
Nezavisne novine

PRIŠTINA - Premijer samoproglašenog Kosova, Aljbin Kurti poručio je danas da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

Kurti je neveo da je Kosovo multietničko iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci.

"Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao zastupnik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike", istakao je Kurti, prenosi "Kosovo online".

Dodao je da Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanijela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara.

"I na kraju, ali ne i najmanje važno, Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu", poručio je Kurti.

Podsjećamo, Kurti je mišljenja da Beograd želi jednu RS unutar Kosova, kao što ima u BiH, te da zajednica srpskih opština nema za cilj povećanje prava Srba, već teritorijalizaciju tih prava.

"Dakle, u Bosni imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju ne prihvatati zločine počinjene tokom rata na Kosovu i održavati dobre odnose sa Kremljom", naglašava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije