Ex -Yu

Kusturica: Srbiji se nameće ultimatum koji siguno neće prihvatiti

Kusturica: Srbiji se nameće ultimatum koji siguno neće prihvatiti
Foto: Tanjug/AP | Kusturica: Srbiji se nameće ultimatum koji siguno neće prihvatiti

BEOGRAD - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je plan o samoproglašenom Kosovu koji EU nameće Srbiji ultimatum koji Beograd sigurno neće prihvatiti, poručivši da Zapad želi da zapali Balkan i da je Evropa u velikoj opasnosti.

Kusturica je ukazao da taj ucjenjivački dogovor dolazi u trenutku u kome sukob u Ukrajini, sa napretkom Rusije, dobija novi karakter.

"Zapad želi da zapali Balkan i dovede ga do tačke u kojoj postoji samo "ili/ili". Ovo je ultimatum, a ne dogovor. Čak i da se Srbi slože, što sigurno neće, postavlja se pitanje šta je sljedeće? Sljedeća je Vojvodina. Ultimatumima neće biti kraja ako pristanete na prvi", rekao je Kusturica za rusku "Izvestiju".

On je pitanje samoproglašenog Kosova uporedio sa situacijom na Krimu.

"Albansko pitanje, kao i sve drugo u svijetu, ima veze sa geografijom, širenjem moći i pristupom velikim vodama. Anglosaksonska moć je 200 godina spriječavala Ruse da se približe toplim morima. Krimski rat, koji se nekako volšebno riješio sam od sebe, smanjio je ovaj problem za veličinu teritorije koju je sovjetska Rusija kasnije ustupila Ukrajini - rekao je on.

Prema njegovim riječima, slično je i sa albanskim problemom.

"Ako iko zdravorazumski zapita zašto su Rumunija i Bugarska u EU, a Srbija nije, onda je odgovor jasan: zato što se ove dvije zemlje graniče sa Rusijom preko Crnog mora. Zato su prve ušle u NATO, odnosno u EU. Te dvije institucije su svakako ista stvar", rekao je on.

Govoreći o Rusiji, Kusturica je naveo da u ovom trenutku ruski narod napadaju na sličan način kao što je neposredno pred početak Drugog svjetskog rata napadnut jevrejski narod.

"Sada smo svjedoci novog rata koji se zove "politička korektnost". Ona koči borbenost i otpor i nameće pitanje tolerancije", rekao je on i naglasio da je razvoj evropske kulture nezamisliv bez ruskog uticaja.

Kusturica je naveo da ideju o zabrani ruske kulture ili ruskog naroda treba napustiti, jer, kako kaže, evropska kultura i njen razvoj su nezamislivi bez ruskog uticaja.

"Izvestija" navodi da je Kusturica zbog ogromnog pritiska morao da odustane od saradnje sa Moskovskim pozorištem ruske vojske 2022. godine, ali da planira trilogiju zasnovanu na Gogoljevim djelima i ne krije svoje simpatije prema Rusiji i Rusima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije