Ex -Yu

Lajčak: Očekujemo prihvatanje i sprovođenje francusko-njemačkog plana

Lajčak: Očekujemo prihvatanje i sprovođenje francusko-njemačkog plana
Foto: Tanjug/AP | Lajčak: Očekujemo prihvatanje i sprovođenje francusko-njemačkog plana

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da Beograd i Priština prihvate francusko-njemački plan i potpišu ga, dodajući da o planu sa stranama za sada razgovaraju odvojeno.

"Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno", rekao je Miroslav Lajčak gostujući na TV Klan u Prištini.

Naveo je da je međunarodna zajednica partner u razgovorima i da njeni predstavnici ne dolaze sa prijetnjama ili ultimatumima.

"Vjerujem da je to zaista ozbiljna grupa i imamo najbolju namjeru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo", dodao je Lajčak i podsjetio da njihov cilj ide ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Osvrćući se na izvještaje medija, koji su prije nekoliko dana objavili verziju plana, Lajčak je rekao da je "blizu, ali da nije isto", prenosi RTS.

"Da se ne igramo s tim, to je filozofija", rekao je Lajčak i nastavio da je prijedlog najbolji mogući.

Na pitanje kakvi će biti efekti postizanja sporazuma i šta se može očekivati ako do dogovora ne dođe ili neka strana odbije, Lajčak je odgovorio da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati drugoj.

"Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani", pojasnio je evropski izaslanik i dodao da je misija međunarodne zajednice prošlog petka bila zaista teška, te da predstavnici SAD, EU i tri zemlje ne bi dolazili u Beograd i Prištinu uzalud.

Lajčak se večeras u Prištini na radnoj večeri sastaje i sa predstavnikom vlade u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije