Ex -Yu

Linta: Nikada ne zaboraviti stradale Srbe sa Ozrena i doline Krivaje

Linta: Nikada ne zaboraviti stradale Srbe sa Ozrena i doline Krivaje
Foto: N.N. | Linta: Nikada ne zaboraviti stradale Srbe sa Ozrena i doline Krivaje

BEOGRAD - Nikada ne smiju biti zaboravljeni stradali Srbe sa Ozrena i doline Krivaje, kao i svi ostali Srbi koji su ubijeni na mnogim mjestima u BiH samo zato jer su bili smetnja formiranju etnički čiste muslimanske teritorije, poručuje predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naglasio da stradanje i progon Srba iz Vozuće i 30 srpskih sela jeste jedan od brojnih dokaza da je strateški cilj Alije Izetbegovića bio etničko čišćenje srpskog naroda i stvaranje muslimanske BiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Navodeći da se u Vozući kod Zavidovića prije 25 godina desio jedan od najvećih zločina nad Srbima u proteklom ratu koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH i islamski plaćenici uz podršku NATO snaga, Linta je napomenuo da je važno stalno insistirati da naredbodavci i počinioci monstruoznih zločina nad Srbima iz Vozuće, Ozrena i doline Krivaje i drugih mjesta budu kažnjeni i da srpske žrtve i njihove porodice konačno dočekaju pravdu.

"Prema naredbi Alije Izetbegovića muslimanske snage su 10. septembra 1995. godine pokrenule ofanzivu čiji cilj je bio potpuno etničko čišćenje srpskog naroda sa područja Ozrena i doline Krivaje. To najbolje potvrđuje činjenica da je za vrijeme zločinačke akcije muslimanskih snaga od 10. do 24. septembra ubijeno 459 srpskih boraca i civila, spaljeno i uništeno 30 srpskih sela, protjerano oko 8.000 Srba, dok se 129 Srba i dalje vode kao nestali", naveo je Linta.

On je rekao da su, nakon što je pala Vozuća, mudžahedini i pripadnici tzv. Armije BiH počinili jeziv pokolj nad zarobljenim srpskim vojnicima i civilima snimajući svoje bestijalne radnje.

"Srbi su ubijani odsijecanjem glave sjekirama, sabljama i motornim testerama i na druge najbrutalnije načine. Snimci pogubljenja Srba su slati u islamske zemlje s ciljem prikupljanja donacija. Prije navedene ofanzive pripadnici tzv. Armije BiH i mudžahedini počinili su u maju 1995. godine na Ozrenu stravični zločin nad 56 pripadnika Prnjavorske brigade Vojske Republike Srpske", naveo je Linta.

On je napomenuo da brojne činjenice pokazuju da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od Tužilaštva i Suda u Sarajevu jer je riječ o etnički motivisanom pravosuđu koje je u funkciji bošnjačke politike.

"Bošnjački političari zastupaju ratnu politiku Alije Izetbegovića ponavljajući besmislene laži o srpskoj agresiji na BiH i o izmišljenom genocidu u Srebrenici i u još šest opština, a sa krajnjim ciljem uništenja Republike Srpske", naglašava Linta.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima "Uragan", "Farz" i "Badr al Bosna".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije