Ex -Yu

Mali pokazao sve svoje diplome na Instagramu

Mali pokazao sve svoje diplome na Instagramu
Foto: Tanjug | Mali pokazao sve svoje diplome na Instagramu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali na svom zvaničnom nalogu na Instagramu podijelio je sa javnošću fotografije svih svojih diploma.

Objave ministra Malog na Instagramu prenosimo u cjelosti.

1. Javna pohvala

"Kada odrastate u porodici u kojoj se svakodnevno govori o biznisu i ekonomiji – onda vam se nekako prirodno nameće i izbor zanimanja. Moj brat Peđa je tako odmah nakon osnovne škole upisao Srednju ekonomsku školu, a ja sam se odlučio za Petu beogradsku gimnaziju, prirodno – matematički smer. Ipak, nakon završene srednje škole, nije bilo dilema za dalje – izbor je pao na Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu. Ovo je 'Javna pohvala' povodom Dana fakulteta, za najbolji uspeh u 3. godini. Prvi veliki uspeh, naravno na ponos cele porodice Mali."

2. Najuspješniji student

"U novembru 1995. stiglo je još jedno važno priznanje, za mene u tom trenutku – od neprocenjive važnosti. “Povelja za najuspešnijeg studenta Ekonomskog fakulteta na usmerenju za marketing“ i novčana nagrada od 300 maraka. U to vreme sam bio u Oksfordu, gde sam polagao ispit za C2 nivo engleskog jezika, a nagradu je u moje ime preuzeo brat Pedja. Kada sam se vratio u Beograd, imao sam i šta da vidim – sačekala me je prazna koverta. Nisu mi ostavili ni jednu jedinu marku."

3. Diplomirani ekonomista

"Iako možda netipično za studente, na fakultet sam redovno dolazio u odelu sa kravatom, pošto sam u isto vreme počeo da radim sa svojim ocem Borislavom. Brat se i dalje šali sa mnom zbog toga. Posle četiri godine, dobio sam zvanje diplomiranog ekonomiste. Osim diplome, stigao je i prvi auto – bordo opel astra na poklon od roditelja."

4. Magistar ekonomskih nauka

"Kada sam dobio diplomu magistra ekonomskih nauka 1998. godine, otac i majka su bili posebno ponosni, jer sam imao najveće akademsko zvanje u porodici Mali."

5. Beta gamma sigma

"Naredne godine, izabran sam za jednog od tri studenta iz naše zemlje koji su dobili Ron Brown stipendiju. To mi je dalo mogućnost da se usavršavam u Americi, na Washington University-u u St. Louis-u. Mnogo veća konkurencija i još više učenja. Ovaj sertifikat znači članstvo u počasnom društvu „Beta gamma sigma“, koje okuplja studente iz cele zemlje koji su medju 10% najboljih na osnovnim studijama biznisa, odnosno 20% najboljih studenata na master programima."

6. Druga magistratura

"Kada studirate van svoje zemlje, imate potrebu da se dodatno trudite, jer znate da ste tu sa samo jednim ciljem. Neki misle da sam možda u Americi i preterivao u tome – bio sam asistent na nekoliko predmeta na svom univerzitetu, bio sam član brojnih udruženja koja su se bavila finansijama, imao sam priliku da vodim tim studenata na takmičenju iz oblasti finansija.... Ovo je diploma sa još jedne magistrature, ovog puta sa Washington University u St. Louis-u u SAD."

7. CFA

"Ovo je sigurno najteži ispit koji sam ikada polagao. Tri godine učenja, tri dela ispita, u tri grada – Njujorku, Pragu i Budimpešti. Poslednji deo sam položio 2003. godine, mnogo pre pisanja doktorskog rada, iako se po nekom pravilu polaže posle, pošto ima mnogo veću težinu. Po polaganju tog poslednjeg dela, držao sam predavanja drugim potencijalnim kandidatima na G17 Institutu Beogradu, kako bih im pomogao da polože."

8. Diploma portfolio menadžera

"Iako sam posle završenih magistratura počeo da radim, želeo sam da položim još jedan ispit – ovog puta za sticanje zvanja 'porfolio menadžera', koje izdaje 'Komisija za hartije od vrednosti'."

9. Danas

"Ova slika je nastala pre par nedelja, dok sam se spremao za ispit iz oblasti upravljanja alternativnim investicijama (CAIA – Chartered Alternative Investment Analyst). Polagao sam ga 10. septembra, a sad čekam rezultate. Stvarno verujem u to da čovek svakodnevno treba da se usavršava, da radi na sebi, i da se ne opušta previše u svom svakodnevnom udobnom okruženju. Nažalost, ima onih koji svakodnevno rade na tome da uruše sve ono na čemu ste decenijama radili. Moj odgovor njima je - Znanje niko ne može da vam oduzme!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije