Ex -Yu

Migranti provalili u kuću Nikole Pašića u Beogradu

Migranti provalili u kuću Nikole Pašića u Beogradu
Foto: Wikipedia | Migranti provalili u kuću Nikole Pašića u Beogradu

BEOGRAD - Kuća Nikole Pašića u Francuskoj ulici u Beogradu obijena je jutros, a policija je u njoj zatekla migrante, potvrđeno je "Večernjim novostima" iz firme "Skilset", koja radi na obnovi fasade ove kuće.

Provalnici su obili prozor, po zidovima ispisali neprimjerene grafite i ukrali alat koji su majstori koristili za obnovu unutrašnjosti kuće. Procijenjena šteta je oko 700.000 dinara (oko 11.644 KM).

U ponedjeljak uveče je u obližnjoj šupi u sklopu jedne napuštene kuće izbio požar koji nije zahvatio Kuću Nikole Pašića. U požaru nije bilo povrijeđenih.

Kuća Nikole Pašića nalazi se u Francuskoj ulici 21 u Beogradu, nedaleko od Trga Republike.

Nikola Pašić bio je srpski političar, dugogodišnji predsjednik Vlada Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te osnivač i vođa Narodne radikalne stranke.

Na fasadi se nalazi ploča od bijelog mermera koju je 1936. godine postavio Mjesni odbor jugoslovenske radikalne zajednice za Beograd, a koja svjedoči da je u toj kući živio, stvarala i umrla jedna od najznačajnijih političkih ličnosti novije istorije - Nikola Pašić.

Kuća predstavlja sintezu različitih vrijednosti u urbanom položaju, osobenoj arhitekturi i enterijeru, a posebno u dugogodišnjem Pašićevom stanovanju i životu, zbog čega je proglašena spomenikom kulture.

Sa aspekta kulturnog nasljeđa, izgradnja kuće se vezuje za početak uređenja starog Dorćola i regulisanje ulica ovog dijela grada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije