Ex -Yu

Mijenja se lična karta u Hrvatskoj

Mijenja se lična karta u Hrvatskoj
Foto: Ilustracija | Mijenja se lična karta u Hrvatskoj

ZAGREB - Na današnjoj sjednici hrvatske vlade, Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova ove zemlje, rekao je da se novim zakonom uveliko mijenja lična karta.

"Lične karte nakon stupanja zakona na posebnom čipu će sadržavati biometrijske identifikatore: prikaz lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima ", rekao je Božinović.

"Navedeno zahtjeva uredba Evropskog parlementa i Vijeća o jačanju bezbjednosti i ličnih karata građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih porodica koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, a koja je stupila na snagu u avgustu prošle godine, a direktno se primjenjuje u svim državama članicama od avgusta 2021. godine", obrazložio je Božinović.

"U skladu s odredbama Uredbe izmjenama i dopunama zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje ličnih karata koje se izdaju bez roka važenja, dakle trajno, na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta 70 godina starosti. Za građane s navršenih 70 godina starosti lična karta će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada", rekao je.

"Izgled lične karte mijenja se s odredbama Uredbe tako da će ona na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisunutu u negativu, u plavom pravougaoniku, okruženu sa 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju EU", rekao je.

Tim promjenama, rekao je Božinović, omogućilo bi se korištenje elektronske lične karte i na mobilnim, a ne samo na personalnim računarima.

"Daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektoronskim uslugama te pravovaljano elektronski potpisivati dokumente korištenjem moblnih telefona ili tableta", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije