Ex -Yu

Milanović postavio uslov hrvatskoj Vladi: Markić još neće na čelo SOA-e

Milanović postavio uslov hrvatskoj Vladi: Markić još neće na čelo SOA-e
Foto: Tanjug / AP | Milanović postavio uslov hrvatskoj Vladi: Markić još neće na čelo SOA-e

​ZAGREB - Na pomolu je novi žestoki sukob predsjednika Republike i premijera, ovaj put oko imenovanja direktora Sigurnosno-obavještajne agencije. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada prihvata prijedlog predsjednika Republike da za načelnika Glavnog stožera bude imenovan general Tihomir Kundid, ali i da u Vladi očekuju da predsjednik prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem periodu, o ponovnom imenovanju Daniela Markića za čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije.

Ubrzo je u obliku saopštenja stigao žestoki odgovor iz Kancelarije predsjednika.

"Predsjednik Vlade u četvrtak je govorio o navodnom dogovoru oko imenovanja direktora Sigurnosno-obavještajne agencije. Obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja direktora SOA-e. Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu čelnika SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog tužioca i prema potrebi sprovesti promjene kako u unutrašnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije. Tek nakon provođenja spomenutog može se razgovarati o imenu šefa SOA-e čiji mandat traje do 6. maja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH", stoji u saopštenju.

Milanović je time jasno poručio da prije imenovanja direktora želi raščistiti ulogu SOA-e u slučaju sigurnosne provjere Ivana Turudića iz 2019. godine.

Naime, SOA je 2015. utvrdila da se Turudić kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu potajno sastao sa Zdravkom Mamićem, koji je u tom trenutku bio osumnjičen u postupku zbog izvlačenja novca iz Dinama, zbog čega je danas pravosnažno osuđen. SOA je tad, po nalogu USKOK-a, tajno pratila Mamića te utvrdila da se u tri navrata tajno sastajao s Turudićem. Iako je SOA to utvrdila i o tome sastavila pismeni izvještaj, on nije bio problem za pozitivno mišljenje SOA-e u novoj Turudićevoj sigurnosnoj provjeri četiri godine poslije.

Predsjednik Milanović je tako u četvrtak jasno poručio da neće pristati na ponovno imenovanje Markića na čelo Agencije dok se ne utvrdi njegova eventualna odgovornost u slučaju Mamić-Turudić.

Plenković je u četvrtak direktno priznao da je prilikom razgovora o novom načelniku Glavnog stožera ministar odbrane Ivan Anušić u ime Vlade predstavnicima Kancelarije predsjednika ponudio rješavanje kadrovskih pitanja u paketu po principu - Vlada prihvata predsjednikovog kandidata za načelnika Glavnog stožera, a predsjednik prihvata Vladinog kandidata za direktora SOA-e. Kako se neslužbeno saznaje, na Pantovčaku su prvo prihvatili taj prijedlog te je još prije približno deset dana usuglašeno imenovanje generala Kundida za načelnika. Ali nakon nekoliko dana, iz Kancelarije predsjednika stigle su informacije da ne pristaju na takav dogovor i da ova imenovanja ne žele rješavati u paketu. Prema našim informacijama, dogovor je da će se o tome i dalje razgovarati. Ali nakon ovog saopštenja, teško da više ima prostora za neke razgovore o "paket-imenovanju".

Daniel Markić na čelu je SOA-e već gotovo osam godina. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sistemu, ista osoba može neograničeni broj puta biti imenovana na čelo Agencije.

Milanović je u saopštnju pozdravio odluku Vlade da predloži generala Kundida za načelnika Glavnog stožera te je pozvao sve učesnike u procesu biranja načelnika na žurno postupanje budući da je sadašnjem načelniku, admiralu Robertu Hranju, mandat istekao u četvrtak u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcionisanje Oružanih snaga. Iz Vlade je u četvrtak popodne upućen saborskom Odboru za odbranu prijedlog za imenovanje Kundida, a sjednica Odbora održaće se u petak s početkom u 10.00 sati. Nakon što članovi Odbora daju svoje mišljenje, predsjednik Republike potpisuje odluku. General Kundid na mjesto načelnika Glavnog stožera dolazi s mjesta zapovjednika Kopnene vojske, na koje je imenovan prije nekoliko mjeseci, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije