Ex -Yu

Mitropolija: Đukanović vodi anticrkvenu kampanju

Mitropolija: Đukanović vodi anticrkvenu kampanju
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska | Mitropolija: Đukanović vodi anticrkvenu kampanju

CETINJE - Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravislavne crkve ocijenila je danas da kandidat DPS u drugom krugu predsjedničkih izbora i aktuelni predsjednik Milo Đukanović vodi "otvorenu anticrkvenu kampanju" i pozvala građane da izađu na drugi krug predsjedničkih izbora i pokažu da je politika podjela prevaziđena.

"Krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vjernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podjele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvjereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima", ističe se u saopštenju.

Kaže se i da njegovi nastupi kao i "govori njegovih promotera" Srpsku Pravoslavnu Crkvu i dalje označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a dodaje se, "očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve".

Ističe se da se to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva.

Zato ponavljamo naš nedavni poziv vjernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsjedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve", stoji u saopštenju Mitropolije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije