Ex -Yu

Mitropolit Joanikije: 90 odsto Cetinjana je bilo za moje ustoličenje

Mitropolit Joanikije: 90 odsto Cetinjana je bilo za moje ustoličenje
Foto: Tanjug/AP | Mitropolit Joanikije: 90 odsto Cetinjana je bilo za moje ustoličenje

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da bi volio da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost u onom lošem što se dogodilo povodom događaja koji su se na Cetinju desili uoči i tokom njegovog ustoličenja.

"To nije bilo samo moje pravo. Nisam ja kriv što je to tako, mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića i smanjili smo veoma taj svečani skup. Odustalo se od ustoličenja onakvog kakvo je trebalo da bude. Ako neko hoće da ospori mitropoliji, srpskoj crkvi kako god, to pravo da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru, neka to pokuša putem sudova, tužbi, procedura. Bolje je da uvijek pođemo od prava, posebno kada su konflikti u pitanju. Lako ćemo utvrditi ko je kriv", rekao je Joanikije.

A da je ustoličenje upriličeno negdje drugo, Joanikije kaže da bi nastao "haos u cijeloj Crnoj Gori".

"Mi nemamo pravo da odustanemo. Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju, time bi naša vjera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora. Ako je jedan kontinuitet jasan, i istorijski i pravni i imovinski, to je kontinuitet MCP, koja neprestano fukcioniše 800 godina, naravno pod različitim nazivima. To je zlatna nit i po čemu se ona u svakom pogledu prepoznaje. Da ja sada pod pritiskom ugrozim to, odustajući od prava crkve, bio bih ja kriv. Nemam pravo na to", poručio je on.

Što se tiče komunikacije sa Cetinjanima, Joanikije kaže da želi da spusti tenzije.

"Preko 90 odsto Cetinjana nije pravilo problem i nije bilo protiv mog ustoličenja. Imam sigurne podatke o tome i raspitivao sam se kod nadležnih službi. Idem po cijeloj Crnoj Gori, služim redovno u Cetinjskom manastiru, krećem se gdje treba, komuniciram sa Cetinjanima. Želim da se tenzije spuste, ako sam nekome kriv, tu sam", poručio je mitropolit.

Joanikije ističe da se njegove izjave, povodom nekih aktuelnih događaja, ne mogu izjednačavati sa izgrađivanjem sistema koji, kako navodi, može nekoga da ugrozi.

"Na nikšićkim izborima sam se držao po strani, ako sam primio predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine, to su funkcioneri koji nisu samo stranački, oni predstavljaju državu. Ako sam ih primio da li to znači da sam se umješao u izbore. Time sam ukazao poštovanje prema državi", rekao je Joanikije.

O CPC: Može svako da vjeruje u šta hoće

Na pitanje novinara TVCG o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Joanikije ističe da poštuju pravo svih da se udruže i stvaraju vjerska udruženja.

"Može svako da vjeruje u šta hoće i da ne vjeruje, mi to poštujemo. Što se tiče CPC, ona nigdje nije registrovana u crkvi. Ona je registrovana pri državi. Ne postoji nijedna kanonska pravoslavna crkva koja je priznaje, ne postoji nijedan kanonski hram u kojem oni mogu da služe. Šta mi ima tu da pričamo. Poštujem njihovu slobodu, oni imaju pravo i da se mole, ako se mole, i da grade hramove, primaju donacije, bave humanitarnim radom, ali nemaju pravo da posežu za nečim što nije njihovo", navodi mitropolit.

Ističe da je kontinuitet SPC "izuzetno jasan i blistav".

"Mi nemamo nikakav problem sa CPC dok se ona bavi svojim poslom u svom djelokrugu. Kada hoće da uzurpira ono što nije njeno, to i narod vrlo brzo registruje. I ta organizacija je mnogo puta poslužila za nižu politčku upotrebu, ne onu pravu nego kvazi. Gdje su njeni vjernici, to je mali broj Cetinjana, da ih pitamo gdje su kršteni. Mogu da se krste koliko god hoće, niko im to ne brani, imaju svu slobodu ovog svijeta. Imaju slobodu sve dok ne ugrožavaju prava drugoga.

Joanikije je saopštio da poštuje svako nacionalno osjećanje i izjašnjavanje, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije