Ex -Yu

Mladima prodaju kuće za 0,13 evra, a starima grade naselje

Mladima prodaju kuće za 0,13 evra, a starima grade naselje
Foto: Općina Legrad/Goran Šafarek | Mladima prodaju kuće za 0,13 evra, a starima grade naselje

LEGRAD - Opština Legrad u Hrvatskoj, koja je posljednjih sedmica postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama za 0,13 evra, već neko vrijeme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu njegu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

Ivan Sabolić, načelnik opštine Legrad, potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja, u kojem bi živjele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u "dnevni boravak" za osobe kojima je potrebna stalna briga.

U mnogim legradskim porodicama žive osobe o kojima tokom dana nije moguće brinuti, jer su svi ukućani na poslu. Opština je zato željela da stariji i nemoćni provedu taj dio dana u legradskom "dnevnom boravku", gdje bi im gerontodomaćice i medicinsko osoblje pružili svu potrebnu njegu.

Nakon što su morali da odustanu od tog projekta, počeli su da razvijaju zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo dio dana.

Sabolić ističe da to nije moguće realizovati u kratkom roku, trebaće godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sugrađane.

Pokaže li se da projekt ima smisla, opština bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnim kućama.

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezervisan i za "dnevni boravak".

Sabolić kaže da ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija, prenosi Nova.

"Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni sa takvim projektima u cijeloj zemlji", ocjenjuje Sabolić, koji ne vidi razlog zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Legrad je mirno mjesto sa nekoliko hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smještaj i kvalitetnu brigu o penzionerima.

Sabolić pritom "izaziva" ostale opštine i gradove da se pridruže trci kako bi smještaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao ako ih neko s većim budžetom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije