Ex -Yu

Na Kosovu opljačkane četiri srpske porodice

Na Kosovu opljačkane četiri srpske porodice
Foto: Ilustracija | Na Kosovu opljačkane četiri srpske porodice

ORAHOVAC - Nepoznata lica opljačkala su četiri srpske porodice u Velikoj Hoči kod Orahovca i ukrala dvije krave, dva teleta i dva automobila, potvrdili su srpski izvori iz tog mjesta.

Krađe su prijavljene kosovskoj Policijskoj službi, koja vrši uviđaj. 

Jovanu Mitiću sinoć je ukradena krava sa teletom, Branku Čukariću krava, Stanoju Miciću automobil, te Sašku Miciću automobil i krava, koji su pronađeni na izlazu iz sela. 

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju danas je najoštrije osudila sve učestalije napade na imovinu Srba u južnoj pokrajini, posebno u enklavama južno od Ibra. 

"Uvereni smo da ovde nije reč o običnim krađama, već o širem nastojanju da se naš narod zastraši", saopšteno je iz Kancelarije. 

U saopštenju se ističe i da organizatori te kampanje očito žele da na ovaj način izvrše pritisak na Beograd, poručujući da su Srbi u enklavama južno od Ibra njihovi taoci. 

"Srbima koji žive južno od Ibra poručujemo da će Srbija učiniti sve da im pomogne u ovim teškim danima i apelujemo na njih da izdrže i da ne nasedaju na provokacije", navodi se u saopštenju. 

Iz Kancelarije napominju i da će zvanični Beograd, svjestan težine položaja sunarodnika južno od Ibra, nadoknaditi štetu onima koji su se našli na meti pljačkaša. 

Srpska lista najoštrije je osudila najnoviji talas napada na imovinu Srba u Velikoj Hoči, Babinom mostu, Partešu, Novom Brdu i drugim mjestima na Kosovu i Metohiji. 

"Pozivamo predstavnike međunarodnih organizacija i nadležne organe u Prištini da najhitnije reaguju i ne dozvole nastavak ovakvih akcija kojima se remeti mir i spokoj građana", saopšteno je iz Srpske liste. 

Krađe srpske imovine na Kosovu i Metohiji su prethodnih dana učestale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije