Ex -Yu

Nasilje na protestu 10.000 Albanaca zbog hapšenja u akciji Monstrum

Nasilje na protestu 10.000 Albanaca zbog hapšenja u akciji Monstrum
Nasilje na protestu 10.000 Albanaca zbog hapšenja u akciji Monstrum

SKOPLjE - Oko 10.000 Albanaca protestovalo je danas ulicama Skoplja zbog hapšenja svojih sunarodnika osumnjičenih za ubistvo petoro Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, uzvikujući parole "Alah je jedan, Alah je veliki".

Grupa demonstranata zasula je policiju kamenicama, a polomljeno je i nekoliko prozora na zgradi vlade.

U skopskom Bit Pazaru okupilo se prvo nekoliko stotina ljudi, koji su protestovali protiv hapšenja radikalnih islamista u akciji "Monstrum", ali je, prema policijskim podacima, sat vremena kasnije na ulicama Skoplja bilo skoro 10.000 ljudi.

Demonstranti su pred zgradom Vlade Makedonije uzvikivali parole "Alah je jedan, Alah je veliki", "Policajci, ubice" i "Ko se ne pridruži, izdajnik" i tražili da se oslobode Albanci osumnjičeni za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja.

Albanci su kamenicama gađali zgradu Vlade i polomili nekoliko prozora, a poslije skupa, grupa demonstranata zasula je kamenicama zgradu opštine Čair.

Ispred Krivičnog suda, gdje su demonstranti prošli, nalazile su se jake snage policije.

Protest pod nazivom "Stop montiranim slučajevima" počeo je poslije molitve u džamiji, a grupa se organizovala preko društvene mreže "Fejsbuk".

Oni traže da se oslobode uhapšeni u akciji "Monstrum" sa izgovorom da su Albanci muslimani, ali da nisu kriminalci i teroristi. Demonstranti tvrde da je u policijskoj akciji privedeno 70 ljudi i da su oni bili maltretirani u policijskim stanicama.

U akciji "Monstrum" makedonska policija je u utorak, 1. maja, uhapsila 20 radikalnih islamista, među kojima su bili i osumnjičeni za izvršenje petostrukog ubistva u Skoplju.

Makedonska policija navodi da je riječ o licima koja su se u Avganistanu i Pakistanu borila protiv Natoa, a cilj im je bio da ubistvima zastraše stanovništvo.

Tijela petorice ubijenih Makedonaca pronašli su lokalni pecaroši 12. aprila u blizini mjesta Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije