Ex -Yu

Nova pošiljka pomoći Slovenije Srbiji u borbi protiv kovida

Nova pošiljka pomoći Slovenije Srbiji u borbi protiv kovida
Foto: Ilustracija | Nova pošiljka pomoći Slovenije Srbiji u borbi protiv kovida

BEOGRAD - Najnovija donacija Evropske unije u vidu 100.000 troslojnih hirurških maski, 19.000 FFP2 maski, 2.000 dezinficijenasa za ruke i 3.000 kilograma tečnog dezinficijensa stigla je danas u Beograd i isporučena je u skladište Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštila je kancelarija EU u Beogradu.

Zaštitna oprema dio je donacije Slovenije Srbiji kroz Mehanizam za civilnu zaštitu EU (USPM), a ambasador Slovenije Damjan Bergant rekao je da je zadovoljan što Slovenija kroz taj sistem može da pomogne Srbiji.

"Slovenija je vrlo aktivna zemlja na polju humanitarne i razvojne pomoći Srbiji i Zapadnom Balkanu. Slovenija je reprogramirala svoju razvojnu pomoć nakon izbijanja pandemije i 20 odsto je preusmjereno za borbu protiv kovida-19. Slovenija je 2020. godine već isporučila materijalnu pomoć Srbiji i nadamo se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti", rekao je Bergant.

Primopredaji opreme prisustvovala je i zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, koja je kazala da EU kroz različite instrumente pruža podršku Srbiji.

Navela je tako da je EU donirala više od tri miliona visoko kvalitetnih maski, da je dala respiratore i ambulantna vozila i obezbjedila blizu 55 miliona evra pomoći za borbu protiv kovida-19 u Srbiji.

"Ono što vidimo ovde danas - ovu isporuku iz Slovenije sa preko 100.000 maski, predstavlja još jedan primer da EU stoji uz Srbiju usred pandemije. To je u skladu sa prethodnim donacijama iz Francuske, Nemačke i Slovačke. I zaista pokazuje realnost našeg slogana - EU za tebe", rekla je Norčič Štamcar.

Kako se navodi, od početka pandemije, a kroz RescEU/UCPM program, EU je Srbiji donirala 730.000 hirurških maski, 1.920.000 pari rukavica,1.320.000 FFP2 maski, 100.000 FFP3 maski, 48.850 kombinezona, 48.850 zaštitnih cipela za kombinezone i 5.500 zaštitnih naočara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije