Ex -Yu

Novi Pazar protiv karikatura o proroku Muhamedu

Novi Pazar protiv karikatura o proroku Muhamedu
Novi Pazar protiv karikatura o proroku Muhamedu

NOVI PAZAR -U Novom Pazaru danas je održana mirna protestna šetnja povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom listu "Šarli ebdo", ali i drugim medijima.

Protestna šetnja organizovana je nakon najveće molitve muslimana petkom  (džuma namaz) u novopazarskim džamijama.

Sa glavnog gradskog trga Isa beg Ishaković protestna šetnja krenula je ulicom Stefana Nemanje, Avnoja i nazad do trga, a okupljeni su nosili transprent na kome piše "Muhamed" i uzvikivali  "Alah je jedan".

Po završetku šetnje učesnicima se na trgu obratio jedan od imama Irfan Malić koji je rekao da su vjernici na miran i dostojanstven način izrazili poslušnost i ljubav prema proroku Muhamedu.

''Ono što su učinili novininari francuskog satiričnog magazina 'Šarli ebdo' više govori o njima'', rekao je Malić i dodao je "savremena civilizacija u moralnom kolapsu, moralnoj i vjerskoj krizi".

"Mi tuđe svetinje ne diramo, poštujemo i Isusa i Mojsija i sve ostale božje poslanike", rekao je istakavši da su muslimanski vjernici u Sandžaku osjećali moralnu obavezu da danas izađu i kažu da bi svaki od njih dao život za Muhameda.

Malić tvrdi da se u Parizu dogodio atentat, a ne teroristički napad.

"Muslimani nisu teroristi i islam nema veze sa terorizmom, mi smo protiv svakog terora, a za atentat u Parizu krivi su oni koji su naručili karikature, jer su uvredili 1,5 milijardi muslimana", rekao je Malić napomenuvši da kada na to reaguje jedan, dva ili tri, njima treba i suditi ako su, kako je rekao, krivi.

Nemojte, kazao je, kriviti islam i sve muslimane.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije