Ex -Yu

Od ponedjeljka vakcinacija radnika u uslužnim djelatnostima

Od ponedjeljka vakcinacija radnika u uslužnim djelatnostima
Foto: N.N. | Od ponedjeljka vakcinacija radnika u uslužnim djelatnostima
Tanjug

BEOGRAD - U Beogradu će od ponedjeljka početi vakcinacija protiv korona virusa zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, ali i drugim uslužnim djelatnostima kao što su frizeri, zaposleni u salonima ljepote, pekari.

To je danas najavio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije i zaposlenih u uslužnim djelatnostima.

Vesić je podsjetio da je do jutros u Beogradu vakcinisano 38 odsto, a revakcinisano više od 25,5 punoljetnog stanovništva i istakao da se nastavlja sa organizacijom imunizacije građana.

Dodao je da je danas održan sastanak sa predstavnicima Privredne komore Srbije i branši koje imaju veliki broj zaposlenih koji su u svakodnevnom kontaktu sa drugim građanima - ugostitelji, frizeri, fotografi.

Najavio je da od ponedjeljka počinje vakcinacija svih tih ljudi, prije svega ugostitelja i hotelijera, ali i onih koji rade u drugim samostalnim djelatnostima kao što su frizeri, zaposleni u salonima ljepote.

"Imali smo sastanak sa njihovim predstavnicma i dogovorili smo se kako da ubrzano radimo vakcinaciju njihovih zaposlenih, a da oni motivišu svoje radnike kako da se što pre vakcinišu. Mi to već radimo sa ugostiteljima i hotelijerima", rekao je Vesić.

Dodao je da je trenutno više od 1.000 zaposlenih u beogradskim hotelima vakcinisano i da je procenat vakcinisanog osoblja u prestoničkim hotelima oko 27,5 odsto, a da je oko 27 odsto zainteresovano za vakcinaciju.

"To znači da na ovaj način veoma brzo možemo da dođemo do preko 55, možda i 60 odsto zaposlenih u beogradskim hotelima koji će biti vakcinisani", rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da je Grad Beograd prvi organizovao termine za vakcinaciju zaposlenih u prioritetnom sistemu.

"Prvo smo vakcinisali zaposlene u komunalnom sistemu Beograda - 'Gradskoj čistoći', 'Beogradskim elektranama', 'Gradskom zelenilu', sve one koji su tokom pandemije radili i imali direktan kontakt sa velikim brojem ljudi", podsjetila je Stanisavljević i dodala da su vakcinisani i oni koji rade na šalterima u Gradskoj upravi.

Podsjetila je da je organizovana i vakcinacija zaposlenih u beogradskim trgovinskim lanacima, taksista, zaposlenih u sistemu gradskog saobraćajnog preduzeća, vozača privatnih prevoznika.

"Nastavljamo dalje sa organizovanim terminima za vakcinaciju. Sada su na redu zaposleni u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, fitnes zajednici, pekarskoj industriji, svi oni koji imaju direktan kontakt sa ljudima, jer nam je važno da budu bezbedni i zaštićeni", rekla je Stanisavljević.

Predstavnik fitnes zajednice Aleksandar Ðorđević je rekao da su preduzeli niz koraka kako bi pomogli u procesu vakcinacije.

"Jedan od njih je stimulacija građana i naših zaposlenih u raznim segmentima. Suština je da se u što kraćem roku vakciniše što veći broj naših članova i zaposlenih da bi se vratili normalnom načinu života koji nam svima nedostaje", rekao je on.

Nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije i zaposlenih u uslužnim djelatnostima, Vesić je održao sastanak o procesu vakcinacije i sa predstavnicima beogradskih opština.

"Redovno imamo sastanke i sa predstavnicima naših opština u vezi sa vakcinacijom, posebno u prigradskim naseljima, koju nastavljamo punom parom", rekao je Vesić i dodao da je to put kako se brzo može doći do kolektivnog imuniteta.

Istakao je da se Grad Beograd bavi vakcinacijom i da je namjera da se vakcinišu svi sugrađani.

"Zato se trudimo da razgovaramo sa ljudima kod kojih rade, sa onima čije branše treba da budu otvorene u narednom periodu kako bismo spremno dočekali početak normalizacije života", rekao je Vesić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije