Ex -Yu

Oglasila se doktorica koju roditelji optužuju za ritualne seanse djeci u "Ribnikaru"

Oglasila se doktorica koju roditelji optužuju za ritualne seanse djeci u "Ribnikaru"
Foto: Tanjug/Arhiva | Oglasila se doktorica koju roditelji optužuju za ritualne seanse djeci u "Ribnikaru"

Doktorka Ranka Radulović, psihijatrica i muzikoterapeutkinja, za koju roditelji učenika kažu da je djeci prilikom terapija u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu držala seanse uz, kako navode narodne pjesme i podsticala ih da se povežu sa dušama preminulih drugara, odgovara da je u ovu školu poslata po nalogu direktora Klinike za psihijatriju UKC Srbije, a po zahtjevu Minstarstva zdravlja.

Njen odgovor protal Nova.rs je prenio u cjelosti:

"U školu 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, sam hitno poslata u petak 05.05. 2023. sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, deci, roditeljima i nastavnicima.

Dobila sam konkretan zadatak da u 13 sati budem prisutna na nastavničkom veću. Tom prilikom sam odgovarala na stručna pitanja zaposlenih, od kojih su neki imali potrebu da govore o svojim osećanjima.

Tada je dogovoreno da nakon sastanka nastavničkog veća, napravim grupu sa zaposlenima, koji imaju potrebu da dodatno razgovaraju sa mnom.

U 15 sati na hodniku vidim grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potrešenosti. Učenici su došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva.

Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili.

Njihove roditelje nisam videla u blizini.

Na početku grupnog sastanka saznajem da je to deo učenika 7-2, ali je bilo i učenika i iz drugih razreda.

Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7-2 i opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila đak te škole.

Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire.

Učesnici su imali potrebu da rekonstruišu događaj i međusobno podele osećanja. Učenici koji su imali osećanje krivice "preživelih" su to verbalizovali i dobili su moju i grupnu podršku.

Tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima je pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika A. Č., koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima. Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole.

Grupa je uspešno završena jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se razlikovale u stepenu ispoljavanja.

Posle grupe sam, istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme nastavničkog veća, nastavila da pomažem grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja.

Sve što sam uradila za školu "V. Ribnikar" , ljude povezane sa njom i za struku, pacijente i građanstvo tokom 32 godine radnog staža je bilo u najboljoj nameri i stručno utemeljeno", poručila je prim. dr Ranka Radulović.

Pomenuti portal podsjeća da su, roditelji nedavno tražili da doktorka Radulović prestane sa seansama i da ne dolazi više u školu.

Povezana vijest:

Inspektori u Klinici za psihijatriju UKC nakon primjedbi roditelja djece iz "Ribnikara"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije