Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Oko 60 odsto Slovenaca će biti vakcinisano protiv COVID-19

Oko 60 odsto Slovenaca će biti vakcinisano protiv COVID-19
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Oko 60 odsto Slovenaca će biti vakcinisano protiv COVID-19
Tanjug

LJUBLJANA - Kada vakcina protiv COVID-19 postane dostupna, očekuje se da će biti vakcinisano oko 60 odsto slovenačke populacije ili oko 1,2 miliona ljudi, izjavio je slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar.

Gantar je, odgovarajući na pitanje poslanika, citirao interno istraživanje koje je pokazalo da je oko 55 odsto zaposlenih i 69 procenata korisnika domova za stare izrazilo želju da se vakciniše, prenijela je STA.

On je rekao i da se i u EU očekuje da će biti vakcinisano oko 60 odsto ljudi, odgovarajući na pitanje Violete Tomić, poslanice opozicione ljevice, juče u Narodnoj skupštini.

Tomićeva je istakla da je COVID-19 prouzrokovao neuspjeh u rješavanju drugih problema i bolesti, što smatra neprihvatljivim.

Gantar je istakao da su se liste čekanja u javnom zdravstvenom sistemu već povećale više nego 10 puta u godinama ekonomskog rasta, a takođe su se značajno povećale tokom prva dva mjeseca epidemije.

U to vrijeme zdravstvene usluge su morale biti ograničene jer je bolest još bila nepoznata, rekao je ministar zdravlja i dodao da se danas čine napori da se izbegne slična situacija, ali da mnogo zavisi od discipline u pridržavanju postojećih mjera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije