Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Orban svojata pola Hrvatske: "Rijeka - Mađarska do mora"

Orban svojata pola Hrvatske: "Rijeka - Mađarska do mora"
Foto: Printscreen Facebook/NN | Orban svojata pola Hrvatske: "Rijeka - Mađarska do mora"
Tanjug

ZAGREB - Na spomeniku koji je povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma otvorio mađarski premijer Viktor Orban nalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj, piše hrvatski portal Index.

Kako navodi portal, Orban je spomenik otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu "velike Mađarske", nalazi se i ploča na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar", što znači "Rijeka - Mađarska do mora".

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svjetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se pošetkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je objavio mapu "velike Mađarske", koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i dijelove Srbije i Rumunije.

Rijeka je postala dio Mađarske 1868. godine sporazumom pod nazivom Riječka krpica.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki dijelovi mađarske teritorije "nasilno otcijepljeni", Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta "velike Mađarske" i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Facebook nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije