Ex -Yu

Otkriveno spomen-obilježje Novim kosovskim junacima: "Prestali smo da ćutimo"

Otkriveno spomen-obilježje Novim kosovskim junacima: "Prestali smo da ćutimo"
Foto: Tanjug | Otkriveno spomen-obilježje Novim kosovskim junacima: "Prestali smo da ćutimo"

NIŠ - U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu danas je, povodom 25 godina od NATO agresije, otkrivena Spomen-ploča Novim kosovskim junacima sa imenima 1.139 pripadnika vojske i policije stradalih od 1998. do 2003. godine.

Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, najveće dostignuće Srbije "to što smo prestali da ćutimo o nepravdi koja nam je nanesena NATO bombardovanjem".

Na otkrivanju i osvećenju Spomen-ploča Novim kosovskim junacima povodom 25. godišnjice NATO agresije u Nišu, Vučević je rekao da je prošlo 25 godina od NATO bombardovanja, a da "još ispravljaju nepravde prema onima koji su dali sve što su imali za našu slobodu".

"Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi, naši podvizi, ne uvrede agresora, da se njihova pomračena savjest ne uznemiri. Pre nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u posljednjoj deceniji. Predvođena tada premijerom, danas predsjednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije i našom svetom Srpskom crkvom, odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima, i nevinim civilnim žrtvama, svim našim stradalim pripadnicima", poručio je Vučević.

Istakao je da nikada ne smiju biti zaboravljene civilne žrtve, kao što je trudnica Ljiljana Spasić, koje su između dva vazdušna napada išle da kupe namirnice, a za zlikovce su valjda postali legitimna meta.

Otkrivanju Spomen-ploče NATO kosovskim junacima, stradalim braniocima otadžbine od 1998. do 2003. godine, prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije, ministri u Vladi Srbije, pripadnici Vojske Srbije, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policajaca.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, koji je bio komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i komandant Treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije, izjavio je da je prije 25 godina izvršena agresija čiji je cilj bio "monstruozna primjena Hitlerove doktrine blic kriga".

"Ostvarili su vojnu nadmoć 600 naspram jedan. Ubijali su nemoćne, nedužne civile, žene, decu, bebe. U zgarišta su pretvarali naselja, crkve i manastire. Dvadeset pet godina ubijaju po Srbiji upotrebom radioaktivnog oružja", rekao je Lazarević.

On je istakao da su snage Srbije najvećoj svjetskoj sili suprotstavile svoju inferiornu moć, ali su imale "tajno oružje" - bezgranični patriotizam, heroizam, moral, efikasno komandovanje.

"Kosovskim junacima u slavu predaka ostaje za nezaborav, jer zaborav je najteži zločin prema precima i greh prema potomcima", poručio je Lazarević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković rekao je da je otkrivanje spomenika pobjeda nad zaboravom jer su njihova imena, činovi, godine rođenja, stradanja isklesani na najtvrđem granitu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naglasio je da je se mora čuvati sjećanje na te junake i zahvalnost prema njima.

"Da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam oni ostavili, a to su hrabrost, solidarnost, nesebičnost, zajedništvo, da se time čuva bezbednost naše Srbije, sigurnost građana i spokojno detinjstvo naše dece", poručio je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije