Ex -Yu

Otvoren Islamski centar u Rijeci

Otvoren Islamski centar u Rijeci
Otvoren Islamski centar u Rijeci

RIJEKA - Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren danas u prisustvu brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših hrvatskih državnih zvaničnika i brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, a formalno su ga otvorili predsjednici RH Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek el-Kuvari.

Svečani skup, koji je vodio glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, pozdravili su, uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i vršioca dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik RH Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Vlade RH predsjednik Komisije za odnose Vlade RH s vjerskim zajednicama i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, šef izaslanstva EU u Hrvatskoj Pol Vandoren, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis...

Na kraju svečanosti, dovu, odnosno molitvu je predvodio bivši muftija Islamske zajednice u Zagrebu Ševko Omerbašić.

Otvaranju Islamskog centra prisustvovalo je više hiljada vjernika, a svečanost je prenosila Hrvatska televizija.

Među mnogim gostima je bio i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Islamski centar, mjesto molitve i okupljanja do 12.000 građana islamske vjeroispovijesti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, već je, kako ističu u Islamskoj zajednici, prozvan najljepšom džamijom u Evropi. Kroz njegovih šest kupola i strukturu prepoznaje se idejni projekt pokojnog kipara Dušana Džamonje, a materijalima i okolinom uklapa se mediteransko podneblje.

Džamonjinu ideju su u stvarnost pretočili arhitekte Darko Vlahović i Branko Vučinović. Ukupna površina građevine je oko 5.300 četvornih metara. Ima četiri etaže na kojima su džamija s pratećim prostorijama, kancelarije uprave Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, kongresni centar, dvorana, restoran, društvene prostorije, stanovi, a ima i podzemnu garaža. Minaret je visine 23 metra.

U njegovu gradnju uloženo je 76 miliona kuna, a investitor je Medžlis Islamske zajednice Rijeka s brojnim sponzorima i donatorima. Najviše novca za izgradnju centra darovao je katarski emir Hamad bin Halifa al-Tani, čije će ime nositi kongresni centar.

Kamen temeljac položen je 3. oktobra 2009. a gradnja je počela u martu 2010. godine. Centar je sagrađen na sjeverozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu. Radove je izvodila firma GP Krk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije