Ex -Yu

Petković: Kurtijevi ekstremisti jedina prijetnja miru

Petković: Kurtijevi ekstremisti jedina prijetnja miru
Foto: Tanjug/Arhiva | Petković: Kurtijevi ekstremisti jedina prijetnja miru

BEOGRAD - Jedina prijetnja miru na Kosovu i Metohiji su ekstremisti koji inspirisani šovinističkom politikom premijera privremenim prištinskih institucija Aljbina Kurtija gotovo svakodnevno napadaju i zastrašuju srpski narod, ocijenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je istakao da je besramna laž koju je izrekla predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbi na Kosovu i Metohiji na bilo koji način destabiliziju prilike na terenu, jer činjenice govore upravo suprotno.

On je istakao da su Kurti i njegovi advokati poput Osmanijeve spremni da izazovu sukobe širih razmjera, samo da ne bi morali da ispune obaveze koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština.

"Ali agresivna i ratoborna priroda Kurtijeve politike ne može se kamuflirati dezinformacijama i neosnovanim napadima na Srbiju i njenog predsednika", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, Osmanijeva može da pokušava da nedovoljno informisanoj zapadnoj javnosti prodaje bajke o Srbima kao prijetnji, ali u političkim i diplomatskim krugovima je veoma dobro prepoznato ko svakodnevno nastoji da ponovo raspali balkansko bure baruta.

On je podsjetio da se od početka godine dogodilo deset napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, uključujući napade iz vatrenog oružja na djecu i goloruke civile, što potpuno razgolićuje laži Osmanijeve o navodnom smanjenju broja etnički motivisanih incidenata.

"Istina je zapravo da na delu imamo eksploziju nasilja kakvo nije viđeno godinama unazad i to svedoči o paničnoj potrebi Prištine da Srbiju uvuče u sukobe sa NATO, kako bi onda imala izgovor za nastavak neispunjavanja obaveza preuzetih Briselskim sporazumom", ocijenio je Petković.

Petković je naveo da je "Vučić, kao iskren i dosljedan čuvar stabilnosti regiona, prirodno opsesivna meta za napade Kurtijevog ratnohuškačkog režima", istakavši da se Priština najviše plaši mira.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani je rekla za italijanski list "Korijere dela sera" da je Srbija odgovorna za tenzije na sjeveru Kosova, da je Vučić "podržavao i naoružava srpske bande" na sjeveru Kosova, da je međunacionalnih incidenata sve manje kao i da se Srbi na sjeveru plaše "srpskih bandi, koje im ulaze u kuće i priejte djeci". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije