Ex -Yu

Petković: Srbima pripada 60 odsto ukupne imovine na Kosovu

Petković: Srbima pripada 60 odsto ukupne imovine na Kosovu
Foto: kim.gov.rs | Petković: Srbima pripada 60 odsto ukupne imovine

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srpska imovina na Kosovu i Metohiji ogromna i da je riječ o 60 odsto ukupne imovine.

Podsjetivši da je Priština do sada imovinu smatrala svojim unutrašnjim pitanjem i da o tome ne može biti razgovora sa Beogradom, Petković je istakao da je to konačno nakon sedam godina stavljeno na pregovarački sto u Briselu.

Petković je precizirao da privatnu imovinu u vlasništvu Srba i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na Kosmetu čini 164.664 hektara, što je 15 odsto teritorije Pokrajine, 14 odsto je imovina u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih u centralnoj Srbiji, dok oko 30 odsto površine čini imovina u vlasništvu Srbije - državna i duštvena.

On je ukazao da Srbija za svaki od tih objekata ima tapiju, odnosno dokument koji jasno pokazuje da je država gradila i ulagala na prostor Kosmeta i dodao da se na prostoru Kosmeta nalazi i više od 18.000 uzurpiranih srpskih kuća i stanova.

"Naši ljudi ne mogu da se vrate u svoje kuće i zbog toga što su falsifikovanjem dokumenata Albanci postajali vlasnici, i to se uglavnom radilo preko takozvane Agencije za verifikaciju. Zloupotrebljavajući sudski sistem uz dva albanska lažna svedoka potvrđivali su da je na primer stan Srbina u centru Prištine, koji je proteran, u vlasništvu Albanca koji se kasnije u njega uselio", rekao je Petković za Tanjug.

On je kao jako važno ocijenio to što je sporazumom iz Vašingtona dogovoreno da sudske odluke koje se odnose na vraćanje imovine SPC moraju biti poštovane.

"To je jako važno posebno imajući u vidu Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i druge nama veoma značajne manastire koji vode bitku iako poseduju presude da imovina pripada njima, ali zahvaljujući lokalnim kabadahijama Albancima koji vode albanske opštine oni prenebregavaju te odluke i ne dozvoljavaju upis imovine SPC u katastar", rekao je Petković.

On je u prilog tome naveo da manastir Visoki Dečani više od četiri godine ne može da upiše 23 hektara svoje imovine "jer gradonačelnik Dečana to ne želi da uradi".

"Sada sa potpisom /predsjednika SAD/ Donalda Trampa koji garantuje sprovođenje tog sporazuma svakako se nadam da tih problema u budućnosti neće biti", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije