Ex -Yu

Pijesak iz Sahare prekrio Srbiju, pada prljava kiša

Pijesak iz Sahare prekrio Srbiju, pada prljava kiša
Foto: Osman Rana/Unsplash | Pijesak iz Sahare prekrio Srbiju, pada prljava kiša

Jutros je u Srbiji počela da pada kiša i to prljava, pa su mnogi parkirani automobili, ali i oni koji su se zatekli u pokretu prljavi, a kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, riječ je o pijesku iz sahare.

Ova prljava kiša ostavljala je svoje tragove i na garderobi. 

"Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava. Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope", kaže Đurić za Telegraf.rs.

Uslijed ovog efekta, velike količine pijeska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predjelima sa kišom padala je "prljava" kiša.

"U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava. Inače, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12, a u ostalim predelima od 2 stepena na jugu do 10 stepenana severu Srbije", priča Đurić.

Otopliilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mjere nula stepeni a Zlatibor 5.

"Inače, prethodnih dana jutra su bila ledena, uz temperature i ispod -10, u Sjenici i do -22, a u okolini Sjenice i do -28. Pred nama je oblačan, ali topao dan, a kiša koja je zahvatila severoistok Srbije, proširiće se tokom dana i na ostale predele Srbije. Zbog jugozapadnog strujanja i dalje će biti moguća prljava kiša, ali ne zadugo, jer u toku dana sa severa sledi prodor hladnog fronta, pa će vetar biti u skretanju na pojačan severozapadni, koji će pročistiti atmosferu od peska, ali doneće i nešto hladniju vazdušnu masu", kaže on.

Dodaje i da nema razloga za paniku, odnosno da ova kratkotrajna pojava nema veze sa situacijom u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije