Ex -Yu

Plenković: Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet BiH

Plenković: Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet BiH
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC | Plenković: Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet BiH

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je teze predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN da bi Hrvatska na bilo koji način mogla ugroziti teritorijalni integritet BiH i istakao da je njegova zemlja učinila sve da BiH opstane.

Nakon što je Komšić u neovlaštenom obraćanju pred Generlanom skupštinom UN optužio susjedne zemlje da rade na pripajanju dijelova teritorije BiH, Plenković je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio da je jasan stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH.

"Nije mi jasno što bi neko na političkoj sceni mogao prepoznati da neko poseže za teritorijom susjedne države. Odbacujemo tu tezu kao netačnu", naglasio je Plenković.

On je istakao da je Hrvatska prijatelj BiH, kao i da su Hrvatska i BiH upućene jedna na drugu.

"Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojem vodimo posebno računa, na osnovu Ustava i zdrave logike. Hrvatska radi na tome da se sva tri konstitutivna naroda u BiH osjećaju dobro", rekao je Plenković.

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je on i predsjednik Hrvata u BiH, Plenković je rekao da Hrvatska ima svoje institucije, a BiH svoje.

"Hrvati imaju pozitivne i dobre emocije prema Hrvatskoj i hrvatskim institucijama, ali oni su građani BiH, te će oni biti konstitutivni dio i nastaviće graditi svoju budućnost s ostalim konstitutivnim narodima", rekao je Plenković.

Komšić se juče obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je "konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija" od susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Dodik je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije