Ex -Yu

Plenković: Svi pitaju što se to kod nas događa

Plenković: Svi pitaju što se to kod nas događa
Foto: Tanjug/AP | Plenković: Svi pitaju što se to kod nas događa

​Odluka hrvatskog Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja tu dužnost je potpuno očekivana, izjavio je danas predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ocijenio da je Milanovićeva potez da se kandiduje za premijera na listi Socijaldemokratske partije (SDP) "pokušaj mini državnog udara".S

On je ocijenio da je jasno da se izašlo iz ustavnih okvira uloge predsjednika, i da su prekršeni ne samo dobra praksa, već i sam Ustav.

"Ja mislim da sve ovo što se dešava s SDP-om proteklih dana i ovo što je uradio Milanović moramo nazvati pravim riječima. Dakle, ovo je nekakav pokušaj mini državnog udara, zloupotreba institucija, potpuno dezavuisanje gospodina Grbina kojeg ja više i ne doživljavam kao da je predsjednik SDP-a", rekao je Plenković novinarima u Sisku, prenosi HRT.

Prema njegovim riječima, cio ovaj narativ je prazna priča i sav taj "primitivizam i kršenje ustava, dezavuisanje cijele stranke i tog lijevog spektra u kratkom roku, da smo sanjali takav scenarij ne bi ga mogli učiniti boljim".

"Jedino što dobijamo ovim njihovim performansom je jedna bizarna slika Hrvatske. Oni koji to gledaju pitaju što se to kod nas događa. Imamo jedan napor koji od Hrvatske u političkom smislu želi da napravi politički cirkus", rekao je hrvatski premijer, prenosi Tanjug.

Hrvatski predsjednik je danas prokomentarisao upozorenje Ustavnog suda da ne smije da bude kandidat na parlamentarnim izborima i kandidat za premijera, kao ni da učestvuje u izbornoj kampanji na bilo koji način, porukom da je riječ o svojevrsnom "puču" i najavio da slijedi "vrsta svetog rata za opstanak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije