Ex -Yu

Plenković se sastao sa Zelenskim pa otkrio o čemu su razgovarali

Plenković se sastao sa Zelenskim pa otkrio o čemu su razgovarali
Foto: twitter (x) | Plenković se sastao sa Zelenskim pa otkrio o čemu su razgovarali

Hrvatska može pomoći Ukrajini u područjima razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, rekao je u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Mi smo itekako zainteresovani da hrvatske kompanije, koje npr proizvode najmodernije strojeve za razminiranje, budu među vodećim akterima", kazao je Plenković. "Mislim da imamo kompanije koje su vodeće u svijetu", dodao je.

Premijer je učestvovao u srijedu na drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, čiji su domaćini bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Albanije Edi Rama.

Na samitu bio i Vučić

Samitu su prisustvovali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Moldavije Maia Sandu, samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Ukrajina je zainteresovana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Evrope, rekao je Zelenski na samitu.  "Vidimo probleme s opskrbom streljivom. To utiče na situaciju na bojištu. Zainteresovani smo za zajedničku proizvodnju s vama i svim našim partnerima", kazao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski predlaže poseban odbrambeni forum

Dodao je da će uskoro predstaviti detalje te je predložio posebni Forum obrambene industrije Ukrajina-Balkan u Kijevu ili u nekoj od prijestolnica.

Plenković je ponovio u izjavi za novinare nakon sastanka sa Zelenskim u Tirani da nitko od prisutnih na samitu zapadnih saveznika Ukrajine održanom u ponedjeljak u Parizu nije ni nudio niti tražio slanje vojnika u Ukrajinu.

"Tema su bile neke vrlo specifične vještine koje mogu pomoći ukrajinskim vojnicima u obrani"

"Nitko, baš nitko, nije tamo nudio ni tražio da se šalje trupe u Ukrajinu. Prema tome, sve što smo vidjeli u tom smislu u medijima ne odgovara onome što je bilo na sastanku", kazao je. 

"Ono što je bila tema bile su neke vrlo specifične vještine koje mogu pomoći ukrajinskim vojnicima u obrani svog teritorija", dodao je on.

Plenković je istaknuo kako je smisao summita u Parizu bilo dobivanje široke podrške za nastavak vojne pomoći Ukrajini, a ne dogovaranje slanja vojnika. Plenković se na marginama samita u Tirani sastao i s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto, prenosi Index.hr.

Razgovarali su ponajviše o reformama koje BiH provodi kako bi Evropska unija u martu donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Hrvatska pomaže "da se stvore preduslovi za donošenje važne odluke", kazao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije