Ex -Yu

Kako izgleda Zagreb nakon dvodnevnog štrajka radnika Čistoće (FOTO)

Kako izgleda Zagreb nakon dvodnevnog štrajka radnika Čistoće (FOTO)
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL | Pogledajte kako izgleda Zagreb nakon dvodnevnog štrajka radnika Čistoće

Već dva dana u Zagrebu se uopšte ne odvozi smeće. Rezultat je to štrajka radnika Čistoće koji su u ponedjeljak rano ujutro odbili krenuti na teren zbog informacije da su tri radnika koja su snimljena da su bacali različite vrste otpada u isti kamion dobila otkaz.

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je u ponedjeljak pet od ukupno 11 zahtjeva radnika Čistoće, ali radnici još traže povećanja koeficijenata na 1.8 za najniže plaćene radnike i na 2.4 za vozače, a dok Uprava to ne prihvati, radnici se neće vratiti na posao.

Među pet prihvaćenih zahtjeva je nabavka nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami.

Uprava je prihvatila i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, uputstva na koji način radnici trebaju prikupljati otpad te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

Iako radnici pristaju na to da se preostali zahtjevi rješavaju putem pregovora u procesu mirenja, uslovljavaju pisanom potvrdom da će u novoj sistematizaciji koja će stići za 30 dana, vrijediti ranije pomenuti veći koeficijenti.

"Korekcijom na koeficijent od 1.8 radnici dobivaju plaće 10 do 15 posto veće od minimalne plaće. Vozači zapravo traže izjednačavanje koeficijenata, pošto neki vozači u drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga već imaju spomenuti koeficijent", rekao je novinarima predsjednik Novog sindikata Mario Iveković koji je jutros bio s radnicima, prenosi Index.hr.

Ipak, za sada nema pomaka kad je riječ o tom ključnom ultimativnom zahtjevu radnika Čistoće. Štaviše, Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, radnicima koji štrajkaju zaprijetila je sankcijama.

"Traje proces mirenja, ovaj štrajk smatramo nezakonitim, ovo se ne može nastaviti. Jučer cijeli dan nije bilo odvoza, to je prošlo bez sankcija za radnike jer nismo to odlučili", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije