Ex -Yu

Pahor objasnio zašto je pitao o raspadu BiH

Pahor objasnio zašto je pitao o raspadu BiH
Foto: Arhiva | Predsjednik Slovenije izdao saopštenje o "non paperu"

LJUBLJANA - Borut Pahor, predsjednik Slovenije, izdao je saopštenje u vezi s navodima medija da je premijer Slovenije Janez Janša predao "non paper" predsjedniku Savjeta Evrope Čarlsu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti "završetak raspada Jugoslavije".

Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.

Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze s EU.

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, iz zabrinutosti o tim idejama, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

O tome je predsjednik Republike takođe javno govorio u svom obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: 'Želio bih da naglasim svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati u ovom regionu. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje takođe zahtijeva još promišljeniju strategiju Evropske unije.'

U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak lidera inicijative Brdo - Brionski proces, zakazan za maj", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije