Ex -Yu

Proglašeno stanje katastrofe u području pogođenom razornim zemljotresom

Proglašeno stanje katastrofe u području pogođenom razornim zemljotresom
Foto: vlada.gov.hr | Proglašeno stanje katastrofe u području pogođenim razornim zemljotresom
Agencije

Hrvatska vlada je proglasila katastrofu za Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije pogođene zemljotresom, a potpredsjednika Vlade Tomu Medveda ovlastila za rukovođenje radom Štana civilne zaštite u dijelu u vezi s otklanjanjem posljedica katastrofe.

"Riječ je o izrazito važnoj odluci koja se donosi na temelju Zakona o sustavu civilne zaštite, članka 22 i 54", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici u ponedjeljak, objasnivši odluku o proglašenju katastrofe koju je Vlada donijela na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, nakon analiziranja stanja na terenu.

Slijedom te odluke donesena je i odluka da radom Štaba civilne zaštite, u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, rukovodi potpredsjednik Vlade Medved. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović obavljaće ostale aktivnosti koje se odnose na Štab civilne zaštite, a tiču se bilo Kovida-19, bilo neke potencijalne druge krize ili nepogode, dodao je hrvatski premijer.

Odluka stupa na snagu s objavom u Narodnim novinama, a na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će imenovati predstavnike svih resora koji će davati potporu potpredsjedniku Vlade Medvedu. Za zamjenike Medvedu, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata.

Prema Zakonu o sistemu civilne zaštite odluku o proglašenju katastrofe donosi Vlada, a katastrofa je definisana kao stanje izazvano prirodnim i/ili tehničko-tehnološkim događajem koji opsegom, intenzitetom i neočekivanošću ugrožava zdravlje i živote većeg broja ljudi, imovinu veće vrijednosti i okolinu, čiji nastanak nije moguće spriječiti ili posljedice otkloniti djelovanjem svih operativnih snaga sistema civilne zaštite područne (regionalne) samouprave na čijem je području događaj nastao.

Kada se proglasi katastrofa, rukovođenje radom Štaba civilne zaštite preuzima predsjednik Vlade ili, po njegovom ovlaštenju, član Vlade ili načelnik Štaba civilne zaštite, a u ovom slučaju, u dijelu koji se odnosi na posljedice potresa, potpredsjednik Vlade Medved.

Na sjednici su premijer Plenković te čelni ljudi potresom pogođenih županija i ministri te čelnici Hrvatskog Crvenog krsta, HGSS-a i Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestili o dosad učinjenom za uklanjanje posljedica šteta te pruženoj pomoći ljudima, a najavljene su i daljnje aktivnosti Vlade i nadležnih službi u saniranju posljedica razornog potresa koji je 29. decembra pogodio dijelove centralne Hrvatske.

Epicentar potresa bio je 5 kilometara jugozapadno od Petrinje, magnituda potresa iznosila je 6,2 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stepeni EMS skale.

Vlada je tako na sjednici donijela zaključak o osiguravanju smještaja osobama koje su usljed potresa ostali bez stambenih objekata u kojima su živjeli, a državni sekretar Centralnee državne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar izvijestio je da je Kancelarija iz raspoloživog stambenog fonda stavila na raspolaganje 220 stambenih jedinica za smještaj.

Od toga se 24 stambene jedinice nalaze na području Siska i Petrinje te će na raspolaganje biti stavljene nakon što se utvrdi njihova upotrebljivost, što će biti provedeno u ponedjeljak i utorak, kao i da je od ukupnog broja, 40 stambenih jedinica odmah spremno za useljenje porodica kojima je potrebno privremeno stambeno zbrinjavanje.

"Za vrijeme privremenog smještaja obitelji korisnika oslobođene su plaćanja smještaja i režija", dodao je Mažar, prenosi Hina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije