Ex -Yu

Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju do 86 centimetara

Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju do 86 centimetara
Foto: Marko Prpic/PIXSELL | Petrinja - Mjesec dana od razornog potresa koji je pogodio Petrnju, Sisak i Glinu.
Tanjug

ZAGREB - Hrvatska državna geodetska uprava je na potresnom području gradova Gline, Petrinje i Siska od 4. do 28. januara 2021. obavila precizna kontrolna satelitska merenja (GNŠ) te je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomerili i do 86 centimetara, saopštio je u nedjeljus Štab civilne zaštite Hrvatske.

Na temelju dobijenih rezultata i analizom koordinata stalnih tačaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju tačke na području Petrinje, i to sa srednjim vrijednostima pomjeranja 45 centimetara u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomjeranja za Glinu iznose 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, odnosno 10 centimetara u smjeru istoka za područje Siska, prenio je zagrebački portal Index.hr.

Utvrđeno je i visinsko pomjeranje od 10 centimetara (spuštanje tla) za podrucje grada Gline, objavilo je na svojim službenim internetskim stranicama Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uprava CZ RH ističe da je riječ o prvim službenim rezultatima koje je objavila Državna geodetska uprava.

Od razornog potresa jačine 6,2 koji je 29. decembra 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje dogodio se niz srednje jakih i slabijih potresa.

Posljednji je bio u nedjelju, 21 minut poslije ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili umejren potres s epicentrom devet kilometara zapadno od Petrinje jačine 3,4 stepena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije