Ex -Yu

Prve porodice u kontejnerskom naselju: Napokon smo u toplom sa bebom

Prve porodice u kontejnerskom naselju: Napokon smo u toplom sa bebom
Foto: Tanjug/AP | Prve porodice u kontejnerskom naselju: Napokon smo u toplom sa bebom
N.N.

PETRINJA - U kontejnerskom naselju u Petrinji postavljena su 22 kontejnera i počele su pristizati porodice, a prva je stigla porodica Ljubešić, izvijestili su hrvatski mediji.

"Pogledali smo smještaj, sad napokon možemo biti na toplom i sigurnom s našom bebom", kazali su Ivana i Hrvoje Ljubešić.

Gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je za RTL da svi imaju svi pravo na smještaj.

"Danas je ovdje spremno 22 kontejera, kapaciteta 88 ljudi, prijavilo se oko 38. Siguran sam da će imati smještaj. Nama sutra treba 100 kućica i kontejnera da zbrinemo ljude. Imamo puno kuća koje su opasne za život. Moramo biti dobro organizovani",  kazao je Dumbović.

"Meni je predivno. Super je, zahvalna sam svima da možemo imati mirnu noć",  kazala je Sonja Sekulić koja se ranije smjestila u kontejner.

Rekla je da su tri noći spavali na parkingu, u dvorištu, kod komšije.

"Ali, nismo spavali. Hvala i susjedima. Podrhtava non stop, sinoć je bilo više od 20 podrhtavanja, i to jačih",  dodao je Neno Sekulić.

Njegova supruga rekla je kako se nadaju da će večeras spavati.

"Katastrofu apsolutno treba proglasiti, ali mehanizam župana dozvoljava samo da možemo proglasiti prirodnu nepogodu temeljem procjena povjerenstava gradova i općina koji su stradali. No mislim da je ovaj potres mnogo razorniji i da bi se trebala proglasiti katastrofa, ili velika nesreća", rekao je za N1 sisački župan Ivo Žinić.

Kaže da su najveći problem kontejneri i kamp kućice.

"Imamo 13.272 zahtjeva, a pregledano je 3.972 objekta. Na terenu imamo oko 250 kamp kućica, a potrebe su daleko veće. Očekujemo da bi ih moglo trebati 1.500. Još sigurno 10 dana će to trajati, mi možemo oko 20-50 kućica na dan montirati", rekao je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije